După ce în urmă cu 18 ani Laurenţiu a fost disponibilizat de la mina din Valea Jiului, acesta s-a hotărât să-şi pună pe picioare propria afacere. În 1997, a cumpărat o casă cu o curte de 400 de metri pătraţi, în Mărăşeşti, judeţul Vrancea. Ulterior, a achiziţionat 400 de ouă de prepeliţă şi de găină de rasă. La un moment dat ajunsese la 2.000 de prepeliţe, dar s-a orientat către alte păsări deoarece acestea se îmbolnăveau foarte repede. Din 2004, Chelmu a început să comercializeze păuni şi fazani. „Am cumpărat o matcă (n.r- un mascul şi două- trei femele) de păuni verzi din Germania“, îşi aminteşte anterprenorul. În acea perioadă, Chelmu a dat 1.000 de euro pe o pereche de păuni. Nu îi pare rău pentru că a schimbat speciile de păsări, deoarece păunii şi fazanii sunt mult mai uşor de întreţinut. În prezent, micul întreprinzător are diverse specii de păuni şi fazani: de la păuni albi şi verzi până la fazani aurii, argintii sau diamant. Toate aceste păsări sunt de o frumuseţe rară, de aceea şi preţurile sunt pe măsură. Un păun poate fi achiziţionat la un preţ cuprins între 50 de euro şi 400 de euro. În timp ce fazanii costă 100 de euro perechea (o femelă şi un mascul, ajunşi la maturitate).

Cu ograda plină de păsări de o frumuseţe impresionantă

Pe lângă păuni şi fazani, antreprenorul mai creşte şi alte specii de păsări rare precum: raţe mandarine şi caroline sau potârnichi de stâncă. În prezent, Chelmu are în total 50 de păsări adulte şi câteva sute de pui. Dar nu îşi face griji că nu va avea un an profitabil. „Există o cerere importantă pentru păsările de ornament şi de 18 ani nu duc lipsă de clienţi“, spune Laurenţiu Chelmu. Antreprenorul zice că păsările colorate îi atrag pe oamenii cu bani, care doresc să-şi înfrumuseţe într-un mod aparte grădinile. Dar niciun păun sau niciun fazan nu a ajuns într-o ogradă din Mărăşeşti, pentru că această zonă este una foarte săracă, mărturiseşte omul de afaceri. Din nevoia de supravieţuire, Laurenţiu Chelmu a pornit această afacere împreună cu soţia sa. „Aceasta este o afacere de familie şi intenţionez să rămână aşa“, a completat omul de afaceri. El mai spune că în ograda sa există un continuu rulaj al păsărilor. Primăvara scoate pui, iar până în toamnă vinde păsările adulte pe care le deţine. Nu vrea să crească mai multe păsări decât are în prezent, dar nu exclude o diversificare a speciilor.

„Momentan avem câteva specii frumoase, dar intenţionez să mai cresc şi alte tipuri de păsări rare“, susţine Laurenţiu Chelmu, proprietarul Fermei de Păuni din Mărăşeşti, amplasată în judeţul Vrancea. 

15.000 de euro din vânzarea păsărilor

În ceea ce priveşte profitabilitatea acestei afaceri, Chelmu susţine că un astfel de business poate aduce profituri nebănuite. Anual, cifra de afaceri a familiei Chelmu ajunge la 10.000 – 15.000 de euro. Mai multe decât atât, investiţiile pentru a demara o astfel de afacere sunt minine. „Ai nevoie de un adăpost pentru păsări, hrană şi neapărat de menţinerea curăţeniei pentru aceste vietăţi“, ne-a mai spus omul de afaceri. Însă, în afară de investiţii, antreprenorul în vârstă de 49 de ani, susţine că în acest business ai nevoie şi de pasiune.

„Pentru a creşte păuni şi fazani, trebuie să te documentezi, să înţelegi modul lor de viaţă şi să încerci să le creezi mediul propice pentru a se dezvolta în cele mai bune condiţii“, a completat proprietarul fermei de păuni. Într-adevăr, păsările au nevoie de cea mai mare atenţie, de aceea Laurenţiu Chelmu, împreună cu soţia sa, este la dispoziţia vieţuitoarelor de dimineaţă de la ora 6:00 până seara târziu. Totodată, în luna august, când păunilor le cad penele pe cale naturală, crescătorii le strâng cu atenţie pentru că şi acestea pot fi valorificate, susţine antreprenorul. _

 SFATURI

Pe parcursul celor 18 ani de când creşte păsări de ornament, Laurenţiu Chelmu s-a confruntat cu multe dificultăţi, de aceea el dă următoarele sfaturi pentru cei care vor să demareze o astfel de afacere:

_Nu este bine să creşti găini de rasă pentru că sunt sensibile şi se îmbolnăvesc foarte repede;

_Cea mai bună variantă sunt păunii sau fazanii pentru că ei necesită puţină mâncare şi sunt uşor de întreţinut;

_Nu aş recomanda fondurile europene, de aceea nu m-am bazat niciodată pe finanţarea europeană;

_Nu aş recomanda creditele bancare. Cel mai bine este să porneşti la drum cu fonduri proprii.