Dar realitatea este că, deși unele persoane în vârstă au nevoie de un aport proteic, multă lume exagerează când vine vorba de consumul de fibre.
De asemenea, 90% dintre oameni nu consumă suficiente fibre, în condițiile în care adulții ar trebui să consume 30 g pe zi. Cei mai mulți consumă doar 20 g de fibre pe zi, adică două treimi din recomandarea NHS, scrie Huffington Post.
Fibrele, un nutrient care poate ajuta creierul și sistemul digestiv
Considerate „salvatoare de vieți” de către BBC, fibrele poate ajuta totul, de la intestine până la creier.
Iată câteva dintre (numeroasele) beneficii ale consumului de fibre:
Fibrele au fost asociate cu un risc mai mic de demență și cancer
Fibrele, un tip de carbohidrat, sunt esențiale pentru sănătatea inimii, creierului și intestinelor.
O lucrare din 2022 a constatat că participanții care au consumat mai multe fibre (20 g sau mai mult) au fost mai puțin predispuși să sufere de demență pe o perioadă de 20 de ani, decât cei care au consumat cele mai puține (în medie, doar 8 g pe zi).
Aceasta a fost doar o corelație și nu o legătură cauzală, dar cercetătorii cred că asocierea ar putea fi pentru că fibrele ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos, ceea ce reduce riscul de a dezvolta demență vasculară. În plus, cancerul de colon devine din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor din întreaga lume.
Consumul de fibre solubile reduce riscul de cancer de colon
Consumul suficient de fibre solubile (se dizolvă în apă) și insolubile (nu se dizolvă în apă) poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon, spun cercetătorii.
Cancer Research UK afirmă că acest lucru se datorează faptului că fibrele cresc frecvența scaunelor și ajută la producerea unei substanțe numite butirat în intestin, care menține celulele intestinale sănătoase.
Cum pot consuma mai multe fibre?
Consumul versiunilor integrale ale alimentelor preferate (cum ar fi pâinea, orezul și pastele) poate ajuta, spune NHS. Sau pur și simplu consumul de cereale integrale ca atare (grâu bulgur, ovăz, popcorn și biscuiți din grâu pentru micul dejun) poatea aduce un aport uriaș de fibre.
În plus, consumul mai multor fructe, leguminoase și legume (cum ar fi pere, linte, mazăre, fasole, mere și cartofi) oferă și fibre și vitamine. Cel mai bine este să fie cu coajă.
Nucile și semințele (cum ar fi semințele de chia și migdalele) conțin, de asemenea, multe fibre.