Circa ’75 de milioane din cei peste 200 de milioane de şomeri sunt tineri sub 25 de ani’, adaugă Ryder într-un discurs care va fi susţinut sâmbătă în cadrul Consiliului monetar şi financiar internaţional, instanţă însărcinată cu definirea principalelor orientări politice ale Fondului Monetar Internaţional. FMI şi Banca Mondială au în această săptămână la Tokio reuniunea lor anuală.
În privinţa celor cu un loc de muncă, 900 de milioane dintre ei nu pot câştiga ‘suficient pentru a se situa peste pragul de sărăcie, de doi dolari pe zi’, mai afirmă Ryder, care susţine că a venit momentul pentru a pune pauză politicii de austeritate. În opinia şefului OIM, dacă tendinţele în materie de reducere a sărăciei observate înainte de criză ar fi fost menţinute, ar fi existat astăzi cu 55 de milioane de sărăci mai puţin în lume.
‘Daunele provocate de măsurile de austeritate au fost mai profunde decât ceea ce s-a anticipat la început’, adaugă Ryder. ‘În acest condiţii, este urgent nevoie să se reanalizeze calendarele stabilite pentru revenirea la echilibru bugetar’, mai afirmă el.
Joi, directoarea FMI, Christine Lagarde, a sugerat într-un discurs necesitatea de a se acorda mai mult timp pentru reducerea deficitelor bugetare, oferind ca exemplu amânările care au fost oferite în acest sens Portugaliei şi Spaniei. Ea s-a declarat dispusă să acorde Greciei doi ani suplimentari pentru a-şi atinge obiectivele de reducere a deficitului cerute de creditorii săi.
Sursa: Agerpres