Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a publicat noi date care arată că numărul firmelor dizolvate a crescut cu 24,21 procente în 2022, ajungând la 39.320, față de 31.655 anul trecut.

Instituția mai spune că cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, aici fiind vorba despre 7.382 de firme, un număr cu 29,74 procente mai ridicat. Avem apoi Constanța cu 2.156 de firme și o creștere de 32,11 procente, Cluj cu 1.877 de firme și o creștere de 30,98 procente, Timiș cu 1.864 de firme și 19,33 procente și Ilfov cu 1.643 de firme și o creștere de 35,45 procente.

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) mai spune și care au fost județele cu cele mai scăzute dizolvări de firmă, iar aici avem județul Ialomița cu 206 firme și o scădere de 10,82 procente, Covasna cu 238 de firme și o creștere de 28,65, Mehedinți cu 273 de firme și o creștere de 41,45 procente și Călărași cu 301 firme și o creștere de 28,09 procente.

Comerțul cu ridicata, domeniul în care au fost înregistrate cele mai multe dizolvări de firme anul trecut

Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) mai arată și care a fost domeniu de activitate în care s-au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme în cursul anului trecut. Pe primul loc avem comerțul cu ridicata și cu amănuntul, urmat de repararea autovehiculelor şi motocicletelor. Aici au existat 11.747 de firme dizolvate la nivel național. Dizolvările au crescut cu 26,03 procente în acest sector, față de cele din aceeași perioadă a anului trecut.

Nu în ultimul rând, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) mai spune că au existat și alte domenii în care s-a înregistrat un număr ridicat de dizolvări, astfel:

  • construcții – 3.790 firme, creștere cu 26,38 procente
  • activități profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 3.684 firme,  creștere cu 26,03 procente
  • industria prelucrătoare – 3.426 firme, creștere cu 22,97 procente

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) este instituţia publică, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Ministerului Justiției, finanțată integral de la bugetul de stat, a cărei activitate este reglementată de prevederile Legii nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, are următoarele atribuții: ţinerea registrului comerţului, în sistem informatic; ţinerea Buletinului Electronic al Registrului Comerţului, în sistem informatic; ţinerea Registrului beneficiarilor reali, în sistem informatic;  ţinerea catalogului firmelor, în sistem informatic;  ţinerea Buletinului procedurilor de insolvenţă, în sistem informatic; ţinerea registrului litigiilor; organizarea, coordonarea, îndrumarea metodologică unitară şi controlul activităţii desfăşurate de oficiile registrului comerţului; organizarea şi prestarea activităţii de asistenţă acordată solicitanţilor, la ghişeu sau prin intermediul sistemului informatic integrat al ONRC; furnizarea de informaţii, certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerţului, precum şi certificate constatatoare că un anumit act sau fapt nu este înregistrat, copii şi copii certificate de pe documentele prezentate şi de pe cele care atestă soluţionarea şi înregistrarea în registrul comerţului; furnizarea de informații și/sau documente din Registrul beneficiarilor reali, din Buletinul Procedurilor de Insolvență şi din Buletinul Electronic al Registrului Comerţului; arhivarea dosarelor profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului şi a altor documente prevăzute de lege.