Reducerea personalului din Senat aduce economii semnificative
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat finalizarea procesului de diminuare a numărului de angajați din această instituție, în urma unei revizuiri stricte a necesarului de personal.
Astfel, de la 796 de posturi disponibile la începutul anului, Senatul a ajuns la 649, dintre care 31 sunt momentan neocupate, rezervate unor persoane aflate în situații speciale.
Măsura a vizat în special reducerea posturilor de consilieri din comisii și cabinetele demnitarilor, dar și normarea mai eficientă a resurselor umane.
”Din cele 796 de posturi, au rămas 649, dintre care 31 sunt neocupate, fiind rezervate persoanelor suspendate de drept. Reducerea de personal s-a făcut prin normarea corectă a personalului şi prin reducerea posturilor de consilieri de pe lângă comisii şi cabinetele demnitarilor”, a arătat el.
Economii de milioane la bugetul de salarii
Această reorganizare a adus economii substanțiale la bugetul Camerei superioare, cu o scădere a fondului de salarii de la aproape 94 milioane de lei la 76,4 milioane de lei anual. Prin urmare, se realizează o economisire de circa 17,5 milioane de lei pe an, echivalentul a peste 3,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă o reducere de peste 18% din costurile salariale.
Ilie Bolojan a subliniat importanța acestor economii, dând ca exemplu faptul că suma strânsă în trei ani ar putea finanța construcția unui pasaj rutier în București, proiect estimat la circa 10 milioane de euro. El a făcut un apel către alte instituții publice să analizeze posibilitățile similare de reducere a cheltuielilor, pentru a recupera fonduri importante care pot fi redirecționate către investiții necesare comunităților.
”Diferenţa dintre fondul de salarii necesar iniţial, de 93,9 milioane de lei anual, şi cel pentru posturile reduse, de 76,4 milioane de lei anual, este de 17,5 milioane de lei – adică aproximativ 3,5 milioane de euro. Aceasta este suma care va fi economisită într-un an, ca urmare a acestei reorganizări – o economie de peste 18% din fondul de salarii. Poate nu pare o economie mare, dar în trei ani înseamnă un pasaj într-o intersecţie aglomerată din Bucureşti, valoarea estimativă a unui pasaj rutier fiind de 10 milioane de euro. Gândiţi-vă că astfel de reduceri se pot face la multe instituţii şi calculaţi câte pasaje s-au pierdut până acum”, a subliniat el.
Senatul funcționează în parametri normali
În ciuda modificărilor, Senatul funcționează eficient, a precizat Bolojan, mulțumind echipei implicate în procesul de reorganizare pentru eforturile depuse, în ciuda provocărilor și disconfortului inevitabil. Totodată, a fost introdus un sistem de înregistrare electronică a prezenței angajaților, un pas spre o mai mare transparență și control intern.
Reamintim că aceste schimbări au stârnit nemulțumiri în rândul unor angajați ai Senatului, care în ianuarie au organizat un protest spontan. În discuția directă purtată cu aceștia, Bolojan a reiterat angajamentul său pentru concursuri corecte și eliminarea sinecurilor politice, însă a fost întâmpinat cu critici și huiduieli.
”Le mulţumesc colegilor din conducerea Senatului şi celor implicaţi în procedurile de reorganizare pentru că, în ciuda întârzierilor, modificărilor şi disconfortului generat de aceste proceduri, le-au dus până la capăt. Aşa cum am constatat, Senatul funcţionează în bune condiţii cu actuala structură de personal. În plus, a fost pusă în practică înregistrarea electronică a prezenţei la serviciu. Le mulţumesc şi colegilor profesionişti din Senat, care asistă senatorii în activitatea lor, contribuind zi de zi la buna funcţionare a instituţiei”, a transmis el.