Companiile de impact sunt companii cu active de peste un milion de euro, care generează aproximativ 70% din cifra de afaceri cumulată la nivel naţional, motorul economiei autohtone. 

"Numărul total al companiilor din România intrate în procedură de insolvenţă a crescut în anul 2017 cu aproximativ 9% faţă de anul 2016 (de la 8.371 de companii intrate în insolvenţă în anul 2016, la 9.102 în anul 2017), conform datelor ONRC. În acest context, este important ca odată ce o companie de impact intră în insolvenţă, să se facă eforturi spre identificarea modalităţilor de restructurare, fie că sunt finanţări externe, restructurări operaţionale sau financiare, pentru a le întoarce sănătoase în economie. În portofoliul actual al CITR, 36% dintre companii se află în diverse etape de restructurare, un procent de şase ori mai mare decât media naţională de reorganizări, de 6,6%. Numai în 2017, peste 2.000 de locuri de muncă au fost salvate prin procedura de reorganizare a societăţilor aflate sub administrarea CITR. Cu alte cuvinte, este important să ne uităm la componenta calitativă a insolvenţelor acestor companii de impact", a afirmat Andreea Cionca-Anghelof, managing partner CITR, parte a CITR Group, citează Agerpres. 

Totalul insolvenţelor de impact în anul 2017 a implicat un număr de 14.200 de angajaţi, cu 25% mai puţin decât în 2016, când în rândul companiilor de impact cu capital privat intrate în insolvenţă s-au numărat companii cu peste 1.000 de angajaţi fiecare. 

"S-a vorbit cu entuziasm despre creşterea economică a României, însă dacă ne uităm la evoluţia companiilor de impact, ne păstrăm rezervaţi. Numărul insolvenţelor poate induce în eroare, în timp ce cu adevărat relevant este impactul acestora asupra economiei, impact tradus prin valoarea activelor imobilizate şi prin cifra de afaceri. Scăderea de 7% a numărului companiilor de impact nu este, fireşte, un indicator care să arate o însănătoşire solidă a mediului de afaceri sau a economiei, mai ales pentru că vorbim de o creştere a valorii acestor companii insolvente cu 15%, din punct de vedere al activelor imobilizate, şi de peste 30%, dacă ne uităm la cifra de afaceri", a adăugat Andreea Cionca-Anghelof. 

Zonele ţării cu cele mai multe insolvenţe de impact, după numărul de angajaţi ai companiilor de impact intrate în insolvenţă în anul 2017, au fost: zona de sud, inclusiv Bucureşti şi Ilfov (8.100 de angajaţi) şi Transilvania (5.300 de persoane). Judeţele cu cele mai multe insolvenţe de impact în 2017, după Bucureşti şi Ilfov, au fost: Prahova, Iaşi, Sibiu, Constanţa, Argeş. 

În anul 2017, principalele insolvenţe, din punct de vedere al valorii activelor imobilizate, au fost: Galaxy Tobacco SRL, Chemgas Holding Corporation SRL, Bio Fuel Energy SRL (Grupul Interagro), Romcab SA, Carpatica Asig SA, Upetrom 1 Mai SA. Aceste companii de impact intrate în insolvenţă în 2017 au o valoare totală a activelor imobilizate de peste 345 milioane de euro şi un număr total de angajaţi de aproximativ 2.100 de persoane. 

Domeniile de activitate cu cel mai mare impact asupra pieţei insolvenţei în anul 2017 rămân industria şi serviciile. 

"Industria deţine 29% din numărul societăţilor de impact intrate în insolvenţă anul trecut, 35% din cifra lor de afaceri, 48% din activele imobilizate şi aproximativ jumătate dintre angajaţi. Între sectoarele industriale, industria chimică a înregistrat doar 4 societăţi de impact intrate în insolvenţă în 2017 care însă împreună au active imobilizate de 156 de milioane de euro. Pe locul doi după valoarea activelor imobilizate se află industria alimentară, cu 14 societăţi intrate în insolvenţă şi o valoare totală a activelor de peste 153 de milioane de euro, urmată de industria producătoare de materiale şi mărfuri, cu 12 companii de impact intrate în insolvenţă, care au o valoare totală a activelor imobilizate de peste 98 milioane de euro. Industria energetică, pe de altă parte, a înregistrat 12 companii de impact intrate în insolvenţă, care au un total al activelor imobilizate de peste 86 de milioane de euro", se menţionează în studiu. 

CITR a distribuit creditorilor peste 240 de milioane de euro în ultimii trei ani. CITR este parte a CITR Group, primul grup de firme din România specializat în remedii personalizate pentru companiile aflate în impas economic.