Uniunea Europeană ar urma să propună un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul lui 2022, însă până atunci vor fi introduse noi sancțiuni aspre asupra importurilor, au declarat câțiva oficial europeni, sub protecția anonimatului, pentru agenția de știri americană Bloomberg.

De asemenea, Uniunea Europeană intenționează ca anumite bănci importante din Belarus și Rusia să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC.

Potrivit sursei citate, noul pachet de sancţiuni economice ar putea include și restricţii dure asupra serviciilor de consultanţă şi de cloud, precum şi asupra achiziţiilor imobiliare.

În prezent, anumite state europene susțin înăsprirea restricţiilor economice în domeniul comerţului maritim şi al porturilor europene.

Amintim faptul că UE şi-a setat un obiectiv clar: blocul comunitar îşi va reduce dependenţa de petrolul şi gazul natural din Rusia cu două treimi până la finalul lui 2022.

Uniunea Europeană îşi ia adio de la petrolul şi gazele din Rusia. Dependenţă redusă cu două treimi în 2022 şi total în 2027

Iar până la finalul anului 2027, această dependenţă trebuie să ajungă la zero. Afirmaţia îi aparţine comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care a discutat cu jurnaliştii italieni de la Il Messaggero.

Din păcate, pe termen scurt, Uniunea Europeană va rămâne dependentă de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale.

În 2021, ţările UE au primit nu mai puţin de 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia. Totuşi, planul rămâne ca, până la finalul anului 2027, Uniunea Europeană să nu mai utilizeze combustibili importaţi din Federaţia Rusă.

UE va reduce previziunile privind creşterea economiei blocului comunitar în 2022

În altă ordine de idei, în acelaşi interviu, comisarul Paolo Gentiloni a vorbit şi despre mersul economiei la nivelului blocului comunitar în 2022.

Potrivit oficialului european, UE va reduce propriile previziuni privind creşterea economiei pentru anul în curs. Estimarea precedentă era de 4%.

La jumătatea lunii mai, mai exact pe 16 mai, Uniunea Europeană va publica previziunile de primăvară privind evoluţia economiei blocului comunitar.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit recent previziunile pentru zona euro, estimând în acest an un avans de doar 2,8%, faţă de 3,9% prognozat anterior, din cauza efectelor războiului din Ucraina.

Totuşi, Paolo Gentiloni este de părere că este prea devreme pentru a stabili dacă această încetinire va duce la stagflaţie, citând „unii factori pozitivi moşteniţi din semestrul doi din 2021”, cum ar fi nivelul extrem de scăzut al şomajului şi gradul ridicat de economisire.

Comisarul european pentru Economie a mai precizat că „riscul stagflaţiei va depinde de asemenea de cât de mult va dura războiul”.