‘Grecia trebuie să-şi accelereze reformele economice şi să asigure aplicarea integrală a programului de privatizări’, declară Olli Rehn pentru ziarul german.

Comisarul european cere încetarea disputelor dintre diferitele partide politice şi ajungerea la un consens pentru depăşirea crizei. Potrivit acestuia, ‘este iluzoriu să se creadă că există alternativă la programul de reforme’.

Pe baza declaraţiilor unor înalţi diplomaţi ai UE, pe care nu-i numeşte, ziarul german asigură că în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI) există îndoieli cu privire la acordarea de noi credite Greciei.

În acest sens, subliniază că dacă FMI ar refuza plata tranşei de 12 miliarde euro prevăzută pentru luna iunie, europenii s-ar vedea obligaţi să furnizeze aceşti bani suplimentari.

Olli Rehn cere de asemenea ca Germania să sprijine fără rezerve pachetul de ajutoare de 78 miliarde euro pentru Portugalia, care va fi discutat luni de miniştrii de finanţe din zona euro.

‘Nu se poate merge înainte fără Germania şi disponibilitatea ei de a asigura stabilitatea euro’, recunoaşte Olli Rehn, care mai subliniază că, ‘ajutând Portugalia cu decizii stricte dar realiste, protejăm totodată refacerea economiei Germaniei şi economiile cetăţenilor germani’.