Nu se dau bani de la stat pentru aceste persoane. Este anunțul momentului în România. În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care prevede noile criterii de acordare a burselor pentru elevi în anul şcolar 2022-2023.

Documentul publicat de Ministerul Educației prezintă criteriile de acordare a burselor școlare. Se pare că din acest an școlar, elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de burse de merit.

Menționăm faptul că până acum, acest tip de bursă de merit avea la bază media din semestrul al II-lea. În acest an școlar însă, lucrurile sunt diferite în condițiile în care împărțirea are loc pe module, nu pe semestre.

În acest sens, bursa de merit va fi acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației, potrivit edupedu.ro.

Elevii care nu vor mai primi burse sociale în acest an

Iar elevii claselor a V-a nu sunt singurii. La rândul lor, elevii de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate îşi pierd bursele sociale anul acesta. În ceea ce privește motivele invocate de reprezentanții de la Ministerul Educației, se pare că nu mai sunt suficienți bani și pentru acești elevi.

Amintim faptul că săptămâna trecută, Consiliul Național al Elevilor a lansat acuzații dure la adresa Ministerului Educației pentru faptul că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor.

Totodată, Consiliul semnala că vor fi produse inechități pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu.

Avocatul Poporului critică decizia Ministerului Educației

O reacție în acest sens a venit și de la Avocatul Poporului, care la rândul său a criticat eliminarea burselor sociale acordate elevilor de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate, precizând că este vorba despre o decizie ”surprizătoare și nedreaptă”.

„Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ.

Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”, a transmis Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.