Românii au diverse motive pentru renovare
Renovare locuințe în 2025. Peste 50% dintre românii participanți la sondaj vor să își îmbunătățească locuințele din punct de vedere estetic și funcțional, în timp ce 36% urmăresc strict efectuarea unor reparații necesare. De asemenea, 21% vor să investească în eficiența energetică, iar un 8% își pregătesc casa pentru un nou membru al familiei.
Studiul mai arată că românii acordă o atenție deosebită planificării financiare. Bugetul mediu pentru renovări este de peste 9.000 de lei, însă pentru lucrările ample, 23% dintre respondenți estimează costuri care vor depăși 20.000 de lei. În plus, 3 din 10 români iau în calcul o renovare completă, în timp ce restul preferă reparații parțiale sau de întreținere.
Potrivit Eurostat, cel mai ridicat procent de proprietari de case și apartamente se înregistrează în România, cu un procent de peste 95% din populație care trăiește într-o locuință proprietate personală. Țara noastră este urmată de Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%).
Creditul bancar, cel mai accesat
Renovare locuințe în 2025. În ceea ce privește sursele de finanțare, 54% dintre cei intervievați spun că se bazează pe economii proprii, în timp ce 20% iau în calcul utilizarea cardurilor de credit, iar 18% se orientează spre credite de nevoi personale. Există și un 11% care intenționează să apeleze la descoperitul de cont.
Vladimir Kalinov, vicepreședinte retail la Raiffeisen Bank România, a declarat că renovarea casei reprezintă o investiție în calitatea vieții, dar a subliniat că aceasta nu ar trebui să afecteze alte priorități financiare, precum educația copiilor.
„Românii își iubesc locuințele, iar noi ne dorim ca ei să poată locui într-un spațiu care îi reprezintă și îi ajută să se simtă bine. Renovarea casei este o investiție nu doar în locuință, ci și în calitatea vieții.
Dar această investiție nu trebuie să afecteze bugetul unei familii sau să îi facă pe români să renunțe la obiective importante, precum educația copiilor sau alte planuri de dezvoltare.
Rezultatele acestei cercetări confirmă comportamentul clienților noștri, tot mai interesați de soluții de finanțare adaptate nevoilor lor. Printr-o planificare financiară atentă și cu produsele bancare potrivite, oricine își poate îmbunătăți locuința și transforma casa în acasă”, a declarat Kalinov.
Renovările se fac tot mai des cu soluții ecologice
Renovare locuințe în 2025. Românii se documentează temeinic înainte de a începe lucrările. Potrivit studiului, mulți caută idei de reamenajare și recomandări de specialiști în mediul online sau prin cunoștințe. În 6 din 10 cazuri, lucrările sunt executate de firme sau profesioniști, în timp ce restul apelează la rude sau se ocupă personal.
Un alt aspect important este grija pentru mediu. Peste 76% dintre respondenți afirmă că vor folosi materiale ecologice și soluții sustenabile pentru renovarea locuinței, ceea ce indică o schimbare semnificativă în comportamentul de consum față de anii trecuți.
Dorința de a investi în propriile case devine nu doar o necesitate, ci și o tendință larg răspândită care reflectă preocuparea pentru confort, sustenabilitate și valoare pe termen lung.