Marcel Ciolacu, propunere privind consumul de droguri

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat un proiect legislativ care vizează permisul de conducere. Acesta vizează combaterea consumului de droguri în rândul minorilor. Propunerea implică modificări legislative în ceea ce privește acordarea permiselor de conducere. Sunt vizați astfel tinerii cu vârste între 16 și 18 ani care sunt depistați pozitiv la teste pentru consum de droguri.

Potrivit proiectului, tinerii între 16 și 18 ani care sunt depistați pozitiv la teste pentru consum de droguri nu vor avea voie să-și obțină permisul la vârsta de 18 ani.

„Există o coordonare în acest moment și cu ministrul Justiției și cu ministrul de Interne. Am văzut de dimineață și anunțul președintelui României, de a intra cu anumite măsuri în CSAT. (…)

Vor fi și modificări, cum sunt cu permisele de conducere – o perioadă care nu mai ai voie, dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă sunt depistați la anumite testări pozitiv în ceea ce privește drogurile, să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că, și președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă privind consumul de droguri. Șeful statului a spus că subiectul va fi pus pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Nu poți lua permisul de conducere vreme de 15 ani

În acest context, avocatul Adrian Cuculis a spus că este necesar să se abordeze în mod serios problema. El consideră că este important să se găsească soluții pentru a combate acest fenomen și a reduce consumul de droguri.

El consideră că măsură despre care a vorbit și premierul este potrivită. În cazul în care un tânăr este depistat pozitiv la consum de droguri înainte de vârsta de 18 ani, el ar trebui să aștepte încă 15 ani pentru a obține permisul de conducere, este de părere avocatul.

„Din punctul meu de vedere, nu poți să vii cu niște reguli definitive, trebuie să ținem cont și de Constituție. Trebuie să facem altfel.

Dacă în timpul școlii sau până la 18 ani ești în baza de date la DIICOT ca și consumator să extindem acest termen cu 15 ani. Astfel nu vor mai consuma droguri. Cel puțin în cazul băieților, aceștia la 18 ani vor carnetul de conducere. Este o dorință a copiilor de a avea permis la 18 ani.

Dacă te prinde până la 18 ani cu droguri, să ai dreptul la carnet peste încă 15 ani. Să vedeți cum o să fie o eradicare a fenomenului”, a declarat Adrian Cuculis, potrivit Antena 3.