Marcel Ciolacu ar vrea ca prețul mai multor alimente să fie plafonat

Marcel Ciolacu ar vrea ca prețul mai multor alimente să fie plafonat. În prezent, el ia în calcul un acord cu retailerii, un „gentleman’s agreement”, la fel ca în Franța. Pe scurt, el ar vrea o înțelegere amiabilă cu retailerii, ci nu o Ordonanță de Urgență. El își dorește ca pe lista produselor alimentare cu preţuri plafonate să fie introduse și alte alimente.

„Iau în calcul un acord cu retailerii, la fel cum a făcut şi Franţa, la fel cum am propus şi noi prima oară. Avem o experienţă acum, am început să ne coordonăm şi poate gândim ceva care să funcţioneze, nu cu un act normativ. Un gentleman’s agreement. Ce e cel mai important e că preţurile nu au mai crescut, indiferent de cât de apocaliptic anunţăm, nu au mai crescut. Se vede de la INS.

Mi-aş dori ca pe lista cu produse alimentare cu prețuri plafonate să fie introduse și altele noi. Urmează domnul ministru al Agriculturii… Avem o bază, ştim cum funcţionează acum, cel puţin la produsele de bază să rămână în continuare”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

Prețurile la alimentele de bază au scăzut în luna august

Prețurile medii pentru alimentele de bază au scăzut semnificativ în lanțurile de magazine. Acest lucru se datorează implementării ordonanței de plafonare a adaosurilor comerciale. Ultimele date analizate de Consiliul Concurenței arată acest lucru pentru luna august a acestui an, comparativ cu luna iunie din 2023.

Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliul Concurenței, cele mai mari reduceri de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume. Concret, prunele au înregistrat cea mai mare reducere, cu o scădere de 49%. Acestea au fost urmate de struguri cu o scădere de 47%. Roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37% în luna august.

În ceea ce privește lactatele, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic. De asemenea, iaurtul e mai ieftin cu 10,5% și laptele cu 6,2%. Laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai.

Prețul celorlalte produse regăsite în coșul de consum a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august. Este vorba de restul alimentelor de bază precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle și zahărul.