Unele alimente sau lichide, consumate cu puţin timp înainte de culcare, pot duce la un somn agitat sau pot chiar cauza probleme de sănătate pe termen lung. Mâncatul înainte de culcare implică anumite riscuri, unele deloc de neglijat, precum şanse mai mari de a dezvolta diabet sau afecţiuni cardiace, precum şi creşterea în greutate.

Dincolo de aceste afecţiuni grave, o masă înainte de somn va duce, mai mult ca sigur, la o noapte agitată. Specialiştii recomandă să evităm aceste alimente, pentru a ne putea bucura de un somn liniştit şi odihnitor.

Pizza – Sosurile grase, mozzarella şi cărnurile conţinute de pizza nu numai că vor duce la creşterea în greutate, dar pot provoca arsuri la nivelul stomacului din cauza nivelului ridicat de aciditate. Senzaţia de disconfort duce la treziri repetate peste noapte.

Chipsuri – Alimentele procesate, cum ar fi chipsurile, au doze mari de glutamat monosodic, ceea ce va duce cu siguranţă la probleme legate de somn pe care probabil că doriţi să le evitaţi.

Ciocolata – Cui nu-i place să mănânce puţin ciocolată chiar înainte de a merge la culcare? Din păcate, ciocolata creşte nivelul de energie.

Îngheţata – Un bol de îngheţată ar putea fi cea mai reconfortantă opţiune după o zi lungă, dar există o limită a proprietăţilor sale liniştitoare. Zahărul va pompa corpului energie ceea ce va duce la întrzierea somnului. De asemenea, consumul de alimente bogate în zahăr înainte de culcare produce coşmaruri, arată studiile recente.

Carne roşie – Carnea roşie se digeră foarte greu, lucru care va duce la întârzierea somnului. Nu trebuie să evitaţi să consumaţi proteine la cină, dar asiguraţi-vă că alegeţi o variantă slabă şi porţii mai mici.

Cereale – S-ar putea să consideraţi că un castron de cereale este cea mai bună alegere pentru a vă potoli foamea. Conform specialiştilor, cele mai multe cereale conţin zahăr. Pe lângă predispoziţia creşterii în greutate, plusul de energie va duce la un somn neliniştit şi agitaţie pe timpul nopţii.

Paste – Dacă mergi la culcare imediat după ce consumi carbohidraţi, aceştia se vor transforma în grăsimi. Mai mult decât atât, aceştia determină şi creşterea zahărului din sânge, ceea ce va duce la întârzierea somnului.

Ţelina – S-ar putea să vă surprindă că găsiţi ţelina pe această listă, dar există un motiv simplu pentru adăugarea ei: este un diuretic natural. Asta înseamnă că dacă mănânci prea multă ţelină înainte de a dormi noaptea, corpul ar putea întrerupe somnul pentru o pauză.

Alcoolul – Nu este un aliment, literalmente vorbind, însă trebuie să ştiţi că din cauza efectului de deshidratare al alcoolului asupra corpului, acesta va produce treziri repetate pe parcursul nopţii, scrie adevarul.ro.