Consumul în exces al acestor acizi poate duce la inflamație cronică. Acestea fiind spuse, există o listă lungă de uleiuri de gătit care sunt mai sănătoase, conform Firsforwomen.

De când alimentația sănătoasă a devenit o preocupare importantă, tipurile de ulei pentru gătit au început sa fie împărțite în două: uleiuri bune și uleiuri rele. Primele nu doar că predispun mai puțin la îngrășare, ci aduc și o serie de beneficii sănătății și un aport bogat de acizi grași esențiali, antioxidanți sau proteine.

Uleiul de măsline este cea mai bună alegere deoarece are un conținut scăzut de Omega-6, dar este bogat în acizi Omega-3, buni mai ales pentru inimă. Aroma sa neutră funcționează bine în orice fel de mâncare.

De ce uleiul de măsline este „regele”

Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare.

În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a avea o boală coronariană. Beneficiile uleiului de măsline nu se opresc aici.

„Pe lângă faptul că este sănătos pentru inimă, uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți care luptă împotriva inflamației cauzate de factorii de stres, de obiceiurile alimentare și de expunerea la mediu”, spune medicul nutriționist Mira Calton.

Uleiul de avocado luptă împotriva inflamației celulare

Ca și uleiul de măsline extravirgin, uleiul de avocado luptă împotriva inflamației celulare asociate cu îmbătrânirea și alte boli. Conține cantități mari de vitamina E, cheia sănătății pielii și a creierului.

Principala diferență dintre cele două uleiuri de gătit? Uleiul de avocado are un punct de fum mai mare, astfel încât poate rezista la temperaturi mai ridicate înainte de a începe să se degradeze și să elibereze particule inflamatorii care cresc riscul unor probleme de sănătate.

Folosim ulei de măsline pentru gătit în general, dar folosim ulei de avocado când preparăm anumite alimente la foc mare. Uleiul de avocado are un punct de fum ridicat de 520 de grade Fahrenheit (și nerafinat la 375 de grade). De asemenea, este bogat în grăsimi mononesaturate.

Uleiul de canola

Uleiul de canola are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un punct de fum de 400 până la 450 de grade.

„Acest lucru îl face o alternativă fantastică pentru rețetele care necesită arome ușoare”, explică Quezada.

De ce anumite uleiuri de gătit sunt „nesănătoase”

Unele uleiuri sunt considerate nesănătoase deoarece conțin niveluri semnificative de grăsimi saturate și/sau nesaturate nesănătoase.

„Cele mai nesănătoase sunt uleiurile parțial hidrogenate care se găsesc în unele alimente, deoarece conțin adesea grăsimi trans”, explică dieticianul John Adams.

„Grăsimile trans sunt grăsimi produse de om, produse prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal”, adaugă acesta.