În lunile mai reci de iarnă, nimic nu se compară cu o ceașcă de cafea fierbinte. Versatilitatea acestei băuturi o face să fie atât de apreciată mai ales când este combinată cu lapte, frișcă sau un strop de rom.

Cu toate acestea, e important să ne amintim că nu toate ingredientele pe care ne place să le strecurăm în cafea au efecte benefice asupra sănătății. În plus, ne pot da peste cap planurile de a slăbi,

Expertul în sănătate Jesse Feder spune că alegeri la cafeaua de dimineață precum frișca, laptele integral și zahărul ne sabotează planul de a pierde în greutate, în timp ce turmericul și scorțișoara pot ajuta eforturile de a slăbi, potrivit Shefinds.

Adăugarea laptelui, zahărului și a unor arome diverse poate anula beneficiile cafelei pentru sănătate. Prin urmare, dacă vreți să dați jos câteva kilograme, efortul poate fi zadarnic.

Fără lapte în cafea!

O ceașcă de Caffe-Latte pe care ne-am obișnuit să o bem dimineața poate avea între 150-200 de calorii, în funcție de dimensiune și dacă adăugăm ceva în plus, cum ar fi zahărul sau tot felul de îndulcitori.

Dacă mai punem și sirop de caramel, caloriile vor crește și mai mult.

O ceașcă de cafea cu lapte fără grăsimi de 250 ml va avea aproximativ 72 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de cafea cu lapte, la care adăugăm arome, va conține aproximativ 134 de calorii.

Dacă puneți la socoteală o singură ceașcă de cafea cu arome, băută în fiecare zi a săptămânii, veți ajunge să consumați 1.000 de calorii, săptămânal, doar din cafea, iar mersul la sală nu va anula asta.

În același timp, există două lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare. Primul este că, dacă sunteți foarte stresat și beți multă cafea, riscați să vă creșteți nivelul de cortizol.

„Cu timpul, acest lucru poate afecta digestia, așa că riscați să vă îngrășați”, spune el.

cafea, cani
Schimbă modul în care îţi bei cafeaua! / SURSA FOTO: Dreamstime

Dar mai ales fără frișcă!

Frișca are un conținut ridicat de zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase, contribuind la excesul de calorii.

Frișca din lapte de migdale sau lapte de cocos poate ajuta la atenuarea impactului asupra eforturilor de scădere în greutate.

Consumul excesiv de calorii, fără a le lua în considerare pe cele din dieta generală, poate împiedica eforturile de scădere în greutate.

Frișca poate conține grăsimi trans nesănătoase, asociate cu un risc crescut de boli de inimă și inflamație. În cele din urmă, zaharurile adăugate pot provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la creșterea senzației de foame și a supraalimentării pe parcursul zilei.

Beneficiile cafelei

Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu, citat de CNN.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că „obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.

Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur.

Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral.