Adevărul despre cafea! Un studiu recent publicat în revista ”Food Science & Nutrition” a descoperit că băutorii de cafea instant ar putea prezenta un risc crescut de a suferi de degenerescență maculară legată de vârstă (DMLV), o afecțiune asociată cu orbirea.

Adevărul despre cafea. La ce pericol ne expunem

Studiul a analizat date colectate de la peste 500.000 de persoane, concluzionând că băutorii de cafea instant pot prezenta un risc crescut de a dezvolta DMLV. Cel mai frecvent tip de DMLV, cunoscut sub numele de degenerescență maculară uscată, este o cauză principală a pierderii vederii la adulții în vârstă și nu are în prezent niciun leac, conform themanual.com.

Această afecțiune afectează o mică regiune din partea din spate a retinei, provocând leziuni care pot duce la pete încețoșate și pierderea vederii în timp.

Crește riscul de degenerescență maculară de aproximativ 700 de ori

Studiul complex a identificat o suprapunere între predispoziția genetică a unei persoane spre consumul de cafea instant și riscul acesteia de degenerescență maculară uscată. În cadrul acestei corelații genetice, studiul sugerează că un consum de cafea instant (comparativ cu alte tipuri de cafea) ar putea crește riscul de a dezvolta DMLV uscată de aproximativ 700 de ori.

Această cercetare oferă noi perspective asupra patogenezei DMLV, oferind un potențial pas următor pentru cercetători pentru a contribui la strategii personalizate de prevenție, cum ar fi intervențiile asupra stilului de viață. Studiul nu a găsit nicio corelație între cafeaua instant și DMLV umedă.

Nu se pot face presupuneri privind cafeaua instant

Deși această cercetare este interesantă, unii experți spun că ar putea fi prea devreme pentru a face presupuneri privind rolul pe care cafeaua instant îl are asupra acestei afecțiuni oculare.

Pe de altă parte, o analiză a trei studii principale publicate a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea normală, pe zi, sunt asociate cu un risc redus pe termen lung de insuficiență cardiacă. În comparație cu persoanele care nu beau cafea, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă în timp a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic.