Acea revigorare matinală oferită de cofeină are un avantaj foarte mare: ar putea să stimuleze funcția inimii. Clinica Mayo a enumerat numeroasele moduri în care ceașca de cafea ar putea oferi protecție împotriva bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral, bolii Parkinson, diabetului de tip 2, problemelor hepatice și anumitor tipuri de cancer.

Un nou studiu a adăugat o informație importantă, sugerând că momentul în care beți cafeaua zilnică poate afecta impactul acesteia asupra stării de bine și a longevității, scrie The Healthy.

Momentul zilei în care ar trebui să beți cafeaua

Studiul publicat în European Heart Journal pe 8 ianuarie a analizat datele privind sănătatea și obiceiurile a 40.725 de adulți din Sondajul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției și a 1.463 de adulți din Studiul de Validare a Stilului de Viață al Femeilor și Bărbaților.

O echipă de 10 cercetători de la universitățile Tulane și Harvard a analizate date despre obiceiurile consumului de cafea ale participanților, inclusiv la ce oră din zi au băut cafeaua și câtă au consumat. Ei au observat că 36% dintre participanți și-au limitat consumul de cafea la orele de dimineață, în timp ce 14% au consumat cafea toată ziua. 48% nu au consumat deloc cafea.

După ajustarea pentru consumul de cafeină față de cel decofeinizat, cercetătorii au descoperit că „modelul de dimineață, mai degrabă decât modelul din cursul zilei, a fost asociat cu riscuri mai mici de mortalitate din orice cauză, specifice bolilor cardiovasculare, în comparație cu persoanele care nu consumă cafea”, au scris cercetătorii.

Ce a descoperit studiul

De fapt, echipa a descoperit că, în comparație cu persoanele care s-au abținut de la cafea, cei care au băuat cafea dimineața aveau o probabilitate cu 16% mai mică de a muri din orice cauză și cu 31% mai mică de a muri din cauza unor boli legate de inimă. Cei care au băut cafea toată ziua nu au înregistrat nicio reducere a riscului în comparație cu cei care nu consumă cafea.

Cei care au băut o singură ceașcă de cafea au avut cel mai redus beneficiu, în timp ce persoanele care au băut două până la trei cești de cafea pe zi au prezentat, în medie, beneficii mai mari.

Momentul zilei în care bei cafea, mai important decât cantitatea pe care o bei

„Acesta este primul studiu care testează modelele de timp în care se consumă cafea și rezultatele asupra sănătății”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Lu Qi, profesor la Celia Scott Weatherhead School of Public Health and Tropical Medicine din cadrul Universității Tulane.

„Constatările noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau câtă bei, ci și momentul zilei în care bei cafea. De obicei, nu oferim sfaturi despre momentul consumului în îndrumările noastre alimentare, dar poate ar trebui să ne gândim la acest lucru în viitor”, a adăugat el.