Ministerul de Finanţe a modificat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care intenţionează să penalizeze declararea greşită a taxelor şi impozitelor.

Faţă de versiunea iniţială, noua variantă de act normativ prevede un plafon maxim de 100.000 de lei. Totodată penalităţile vor fi raportate la perioada fiscală. Astfel, nivelul penalităţii de nedeclarare va fi 10% dacă suma stabilită nu depăşeşte 10% din fiecare creanţă fiscală declarată aferentă unei perioade fiscale şi de 25% dacă suma stabilită depăşeşte 10% din fiecare creanţă fiscală aferentă unei perioade fiscale.

Penalitatea de nedeclarare este limitată la 100.000 lei ori de câte ori prin aplicarea acestor procente, rezultă mai mult de 100.000 lei. În cazul în care sunt săvârşite fapte de evaziune fiscală penalitatea se majorează cu 100% şi plafonul de 100.000 lei nu se mai aplică.

Proiectul arată că pot fi trei situaţii de vinovăţie a contribuabilului: de bună credinţă, dar din cauze externe nu a declarat sau a subdeclarat impozitele. În acest caz, fapta nu se penalizează. A nedeclarat din culpă (imprudenţă sau neglijenţă). În acest caz, fapta se penalizează cu o cotă redusă. Nedeclararea rezultă dintr-o faptă de evaziune fiscală potrivit legii, caz în care fapta se penalizează cu o cotă majorată.

Citeşte şi: Prigoana Fiscului împotriva firmelor: orice greşeală trebuie penalizată

 

Te-ar putea interesa și: