Prima medie pentru CASCO Autonom, produsul conceput de Otto Broker și subscris de Ergo Asigurări, este aproximativ jumătate din ce este disponibil acum pe piață. 

De exemplu, pentru un Volkswagen Golf din 2008, asigurarea CASCO ar costa 255 de euro pentru acoperirile de avarii și furt și 300 de euro pentru varianta completă care include și vandalism sau deterioararea suprefețelor vitrate (parbriz, lunetă etc).  În condiții normale, asigurarea respectivei mașini costă cel puțin 550 de euro pe an. 

Pe piață mai există un singur produs dedicat mașinilor vechi, de peste 10 ani, însă este mult diferit față de cel al Otto Broker. Este vorba despre asigurarea CASCO Econom de la Omniasig, care are un preț mult sub piață, dar care acoperă exclusiv avariile rezultate în urma coliziunilor în trafic. Furtul, deterioarearea suprefețelor vitrate sau chiar daunele din coliziuni cu alte obiecte decât vehicule nu sunt acoperite. 

CASCO Autonom are și alte particularități.  În primul rând că păgubitul primește banii ” în mână”, adică primește o sumă de bani cu care își poate repara mașina în orice service dorește nu neapărat în cele agreate de asigurător, cum se întâmplă în mod normal. În al doilea rând, plata se face în maximum 5 zile, iar dauna este evaluată de o firmă independentă nu de evaluatorii asigurătorului, ca la celelalte produse. 

Pe de altă parte, prețul pieselor este fixat la 50% din valoarea de catalog a pieselor originale, iar ora de manoperă la 50 de lei. 

 La ce te uiți când vrei CASCO pentru mașina nouă

În acest moment, arată datele colectate de noi,cea mai ieftină asigurare CASCO pentru un autovehicul nou, cu motor de 1,6 litri care dezvoltă 85 de KW şi care este evaluat la 17.000 de euro(nivel de preţ în care intră cele mai căutate autombile cum ar fi Volkswagen Golf, Renault Megane, Dacia Duster, Honda Civic sau Suzuki Vitara) este de găsit la Generali, care percepe un tarif de aproximativ 380 de euro. Urmează Garanta Asigurări cu 405 euro, Groupama cu 448 de euro, Omniasig cu 507 euro şi Allianz Țiriac cu 804 euro. Atenţie, însă, în cazul asigurărilor CASCO preţul nu este nici pe departe singurul element care contează. Riscurile acoperite, ca şi fransizele asumate de client diferă semnificativ de la firmă la firma.

 

Unul dintre elementele importante în selecţia asigurării CASCo este fransiza pe care asigurătorul o impune. Frasiza este acea parte din daună pe care clientul o achită din propriul buzunar. Ea poate fi procentuală sau fixă. În ambele cazuri, daunele a căror valoare este mai mică decât nivelul franşizei nu vor fi acoperite de către asigurător. Dintre ofertele analizate de Capital, cea de Allianz Țiriac, care presupune un preţ mai ridicat decât în cazul celorlalte, nu impune nici uj fel de fransiza, nici măcar în caz de dauna totală.

Tot Allianz Țiriac este şi singura care, în formulă standard acoperă pe lângă riscurile clasice cum ar fi cel de furt sau de daune provocate prin coliziune şi alte riscuri care o particularizează.

Unul dintre acestea este riscul de daune provocate de fenomene naturale. Aici intră, de exemplu, grindina, care în ultimii ani a provocat daune substanţiale automobilelor, motiv pentru care maim multe unităţi service s-au şi dotat cu utilaje speciale pentru reprarea daunelor specifice acestui fenomen.

Tot aici intră şi daunele provocate de furtuni. Într-o formulă mai restrânsă o parte din riscurile naturale le acoperă şi Groupama , care face însă referire doar la calamităţi naturale, adică fenomene care provoacă daune majore pe arii extinse, categoria în care grindina sau furtunile locale nu intră. Tot Allianz Țiriac este singura care în preţul precizat acoperă şi daunele provocate de tenativa de furt, nu doar furtul în sine.

Dintre ofertele analizate de noi, Omniasig este singura care nu acoperă şi daunele provocate jantelor ci doar cele pentru anvelope, în timp ce Generali şi Groupama nbu acoperă daunele provocate elemtelor vitrate. De urmărit sunt şi elementele cuprinse în categoria asistenţei rutiere, la general este oferită de toate firmele , dar care, doar în unle cazuri presupune, de exemoplu, maşină la schimb pe perioada reparatiei.

  

Te-ar putea interesa și: