Asociațiile de bloc care ar fi trebuit să se înscrie în sistemul e-Factura pot fi sancționate de la 1 aprilie

Începând cu 1 aprilie, asociațiilor de bloc care emit facturi și aveau obligația să se înregistreze în sistemul e-Factura la începutul acestui an li se pot aplica sancțiuni, a anunțat președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță. De asemenea, asociațiile care nu emit facturi, ci doar primesc de la furnizorii de utilități publice, trebuie să se înregistreze în e-Factura până la 1 iulie.

Noul sistem e-Factura este obligatoriu și pentru asociațiile de locatari. Acestea ar trebui să se înroleze în spațiul privat virtual și să obțină semnătură electronică. Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat atrage atenția că, începând cu 1 aprilie, se pot aplica sancțiuni asociațiilor de bloc care emit facturi și care aveau obligația să se înregistreze în sistemul e-Factura încă de la începutul acestui an.

De asemenea, asociațiile care nu emit facturi, ci doar primesc de la furnizorii de utilități publice, trebuie să se înregistreze în e-Factura până la 1 iulie. Totuși, asociațiile de proprietari vor întâmpina mari dificultăți în a se conforma sistemului, avertizează Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat.

„Discuți de semnătură electronică, de înrolare în spațiu privat virtual. Gândiți-vă ce business e aici, în care tu, asociație de proprietari, primești factura de la furnizorul de energie electrică, termică, de la salubrizare, să trebuiască să-ți faci cont pentru a putea să-ți descarci factura, niște costuri suplimentare pentru asociații.

Practic /…/ acolo o conexiune la internet, sunt multe, sunt cu miile. Nu aici este evaziunea. Furnizorii vor găsi soluții să trimită cumva facturile și în modalitatea veche, n-are nimeni interesul să-și nu-şi ia banii”, a explicat el la România Radio Actualități.

Amenzile privind e-Factura ar putea fi amânate

Amintim că săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că Ministerul va primi primele „semnale referitoare la indicatorii anti-fraudă și de evaziune fiscală” în urma implementării modulului e-Factura.

Oficialul a anunțat, de asemenea, lansarea unei variante simplificate a sistemului e-Factura.

Ministrul Finanțelor a subliniat că în cadrul modulului e-Factura sunt furnizați „indicatori specifici”. Aceștia au ca scop identificarea lanțurilor de companii care încearcă să eludeze plata către bugetul de stat.

Marcel Boloș a adăugat că se examinează posibilitatea de a extinde termenul până la care vor fi impuse sancțiuni celor care nu utilizează modulul informatic implementat la nivelul ANAF. Mai mult puteți citi aici.