Noul plan de stimulare pe care îl pregăteşte Guvernul japonez pentru actualul an fiscal va ajunge la 4.800 miliarde yeni (57,567 miliarde dolari, 41,75 miliarde euro), informează agenţia Kyodo, citată de EFE.

Acest lucru a fost comunicat luni opoziţiei de Partidul Democrat, aflat la putere în Japonia, cu scopul de a obţine sprijinul acesteia la prezentarea în Parlament, în actuala sesiunea, ce se va încheia în decembrie.

Koichiro Gemba, responsabil cu politica PD, a fost însărcinat să prezinte noul plan de stimulare membrilor din Partidul Liberal Democrat şi altor formaţiuni prezente în Parlament.

Premierul nipon, Naoto Kan, a decis săptămâna trecută elaborarea unui buget suplimentar pentru a lupta împotriva deflaţiei şi a consolida recuperarea economică a Japoniei.

Kan vrea ca acest proiect, care se va adăuga bugetului pe anul fiscal care se încheie în martie 2011, să fie finanţat fără emiterea de titluri de stat, pentru a evita majorarea datoriei publice a Japoniei, cea mai mare din statele dezvoltate.

Banii vor proveni din veniturile fiscale ale statului şi din excedentul bugetar de anul trecut.

Kan speră ca banii să servească pentru finanţarea programelor de stimulare centrate pe ajutarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea pieţei muncii, prin crearea de locuri de muncă în sectoare, precum cel de asistenţă medicală.

În plus, noile măsuri vor fi gândite pentru a lupta împotriva deflaţiei şi a reduce impactul negativ al unui yen puternic, care a prejudiciat marile companii exportatoare din Japonia.

SURSA: Agerpres