Desigur, întrevederea dintre Putin, prietenul său chinez Xi Jinping, brazilianul Jair Bolsonaro, indianul Narendra Modi și sud-africanul Cyril Ramaphosa a fost doar virtuală. Summitul BRICS are o greutate importantă: cele cinci țări reprezintă 40% din populația lumii și 23% din PIB-ul global.

Președintele Chinei a vorbit imediat despre economie, contestând încă o dată sancțiunile occidentale impuse Moscovei: „S-a dovedit că sunt un bumerang, transformă relațiile economice în arme”.

Beijingul nu le aplică, nu doar pentru că Xi și Putin au proclamat o prietenie și o colaborare „nelimitată”, ci și pentru că petrolul rusesc la prețuri reduse determină rafinăriile chineze să își facă plinul (+ 55% din importuri în luna mai, 1,98 milioane de barili pe zi, care au canalizat 7,4 miliarde de dolari în buzunarele Moscovei și reprezintă cea mai mare parte a achizițiilor chineze de produse rusești, evaluate la 10,2 miliarde de dolari pe lună).

Nici măcar Brazilia, India și Africa de Sud nu participă la embargo și vechiul vis de a crea o zonă monetară alternativă dolarului predomină întâlnirea.

China-Rusia, o prietenie și o colaborare „nelimitată”

Xi Jinping continuă să nu condamne invadarea Ucrainei și a adăugat că „această criză arată cum extinderea alianțelor militare, căutarea obsesivă a securității pentru o parte în detrimentul alteia nu duc decât la o dilemă, deoarece securitatea este indivizibilă”.

Solidaritatea și prietenia dintre China și Rusia se bazează pe suspiciunea comună a Statelor Unite și a NATO. Cert este că industriile de stat chineze au avut grijă să nu se grăbească să sară în ajutorul rușilor, pentru a păstra relațiile economice vitale cu americanii și cu europenii, a arătat Corriere della Serra.

Marți, liderul rus a spus că, odată cu sancțiunile, „occidentalii repudiază principiile de bază ale economiei de piață, comerțul liber și inviolabilitatea proprietății private”. Totodată, Moscova ia în considerare posibilitatea întreruperii furnizării de energie electrică Lituaniei, drept represalii pentru blocarea tranzitului unor mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, decisă de guvernul de la Vilnius cu respectarea sancțiunilor europene.

Bruxelles-ul subliniază că „produsele esențiale” continuă să treacă. Washingtonul amintește că „Lituania este în NATO și sprijinul Americii este asigurat”.

Putin susține că sancțiunile provoacă crize alimentare în lume. Constatările FAO spun o altă poveste: asediul rusesc asupra porturilor ucrainene blochează 25 de milioane de tone de grâu.