Șeful Statului Major al Apărării din România, generalul Daniel Petrescu, a transmis recent că în urma contextului creat de războiul de la granița României, din Ucraina, ar putea exista un regres în ceea ce privește integrarea și cooperarea internațională în următoarea perioadă.

Totuși, acesta a atras atenția că procesul de globalizare nu va fi oprit, transmite jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Noua ordine mondială! Anunț cutremurător venit chiar din România: Avem de-a face cu un nou cadru politic şi militar

Precizările generalului român au fost făcute în cadrul Conferinței internaționale “Gândirea Militară Românească 2022”. Statul Major al Apărării a organizat evenimentul cu tema “Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina și al noului Concept Strategic NATO”.

“Trebuie să fim conștienți de faptul că războiul se desfășoară în apropierea granițelor noastre și că oamenii mor în timp ce vorbim. Condamn puternic acest atac ilegal, care nu a fost provocat: atacul Rusiei asupra Ucrainei. Îmi exprim solidaritatea cu populația Ucrainei. În cazul Ucrainei, este vorba despre un război pentru supraviețuire națională.

În cazul Rusiei, războiul reprezintă o alegere. Dar este în același timp o luptă în care valorile noastre, valorile Vestului, sunt testate. Are implicații politice, militare, economice și de multe alte tipuri. Din punct de vedere politic, aș spune că avem de-a face cu un nou cadru politic şi militar, caracterizat prin mai multă incertitudine și mai multe constrângeri, comparativ cu perioada anterioară războiului.

Probabil, un regres în ceea ce privește integrarea și cooperarea internațională ar putea urma, în urma acestui război. Însă, probabil, procesul de globalizare nu va fi oprit”, a explicat generalul român Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării din România.

Efectele acestui război vor fi resimțite pe termen lung

De asemenea, Daniel Petrescu şi-a exprimat convingerea că procesele declanșate de acest război aflat aproape de granițele României vor fi unele pe termen lung.

“Războiul din Ucraina a declanșat deja schimbări în ierarhia priorităților pe care le au țările europene. Vedem că statele europene cooperează mai mult, dar vedem şi mai multă voință pentru a investi în apărare, pe continent. Cred că toată lumea a înțeles importanța creării propriilor capabilități, pe care să te poți baza în cazul unei crize, în special una militară.

Aceste tendințe se vor resimți pe termen lung, indiferent de o posibilă soluție la problemele de securitate regională generate de Federația Rusă”, a mai spus Daniel Petrescu.

În același timp, generalul român a atras atenția asupra vulnerabilităților pe care le generează faptul că unele state ale lumii păstrează legăturile economice cu Federația Rusă.

“Federației Ruse i-au fost impuse sancțiuni de către vest. În același timp, există țări în afara Europei care cooperează în continuare politic și economic cu Rusia. Nu vedem Rusia total izolată, la nivel global, în urma războiului declanșat în Ucraina. La nivel economic, păstrarea legăturilor economice cu un regim autocrat provoacă vulnerabilități”, a mai transmis Șeful Statului Major al Apărării.

Mai mult, acesta a evidențiat consolidarea posturii de apărare și descurajare în regiunea noastră.

“Vedem o consolidare a posturii noastre de apărare și descurajare. Am făcut mulți pași, în acest sens. La summit-ul din Madrid, regiunea noastră a fost declarată una de importanță strategică pentru NATO. Vedem o creștere în ceea ce privește prezența multinațională în zona noastră.

Vedem mai multă coeziune între ceea ce se întâmplă pe flancul de nord-est și cel de sud-est. Vedem o capacitate robustă, reasigurare și solidaritate. Încrederea noastră în articolul 5 este la niveluri mai mari ca niciodată în istoria NATO”, a conchis generalul.