BNR, monedă nouă la 150 de ani de la nașterea lui Petre Antonescu

BNR va lansa începând cu data de 4 septembrie 2023 o nouă monedă din argint. Aceasta a fost concepută pentru a sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea arhitectului Petre Antonescu. Pe aversul monedei putem vedea Arcul de Triumf, care creația acestuia. Tot aici mai sunt vizibile și inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României şi valoarea nominală, „10 LEI”.

Pe revers putem vedea un portretul lui Petre Antonescu. Alături de acesta sunt vizibili și anii în care a trăit arhitectul :,,1873” şi ,,1965”.

Tiraj maxim de 5.000 de piese

Potrivit comunicatului de presă al BNR, tirajul maxim pentru moneda din argint este limitat la 5.000 de exemplare. Moneda va fi comercializată la prețul de 490,00 de lei, fără TVA. Cumpărătorii vor beneficia și o broșură de prezentare și certificatul de autenticitate.

Aceste certificate vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză, și vor purta semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Monedele din argint cu tema „150 de ani de la nașterea lui Petre Antonescu” pot folosite pe teritoriul României. Lansarea lor în circuitul numismatic va fi realizată prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României, care se găsesc în București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Petre Antonescu este un arhitect român renumit, un pedagog de marcă, un planificator urban deosebit. Totodată, un restaurator priceput al monumentelor istorice și un academician respectat. El s-a impus ca o figură de vază în domeniul arhitecturii românești, influențând în mod semnificativ evoluția arhitecturii în prima parte a secolului al XX-lea, promovând un stil arhitectural neo-românesc inconfundabil. În 1945, a fost ales membru titular al Academiei Române.

Iată primele imagini cu noua monedă:

monedă, petre antonescu
SURSA FOTO: BNR
monedă, petre antonescu
SURSA FOTO: BNR

Petre Antonescu a creat clădiri publice monumentale, cum ar fi palate administrative, bănci, ministere și locuințe, toate caracterizate prin arhitectură cu forme plastice puternice, originale și o interpretare inedită a elementelor arhitecturii românești tradiționale.

Printre operele sale cele mai notabile se numără Primăria Municipiului București, construită între 1906 și 1910 și extinsă în perioada de după 1945, fostul Palat Administrativ din Craiova (1912 – 1913) și clădirea Băncii de Investiții din București (1915 – 1923), potrivit Wikipedia.