În august 2023, inflaţia din zona euro a fost de 5,3%

În august 2023, inflaţia din zona euro a fost de 5,3%. Inflaţia din zona euro a fost mai mare decât se aşteptau analiştii economici, dar a rămas neschimbată faţă de iulie 2023.  În august 2023, inflaţia totală a fost de 5,3%, potrivit datelor preliminare ale Biroului European de Statistică. Inițial, specialiștii economici anticipau o inflație de doar 5,1% în august 2023, potrivit unui sondaj realizat de Dow Jones.

Inflaţia de bază, care elimină elementele volatile şi este o măsură cheie pentru Banca Centrală Europeană (BCE), a încetinit în aceeaşi perioadă cu 0,2 puncte procentuale. În prezent, este la acelaşi nivel cu inflaţia generală.

„Inflaţia este încă persistentă. Ultimele cifre reprezintă o enigmă pentru Banca Centrală”, a spus un membru al Consiliului de Guvernare al BCE, relatează agenția de presă Reuters.

Pe 14 septembrie, BCE va anunțat dacă va crește sau nu dobânzile

Conducerea BCE va anunța, pe data de 14 septembrie 2023, dacă va creşte sau nu dobânzile. Din iulie 2022, BCE a ridicat dobânzile cu 4,25 puncte procentuale. La ultima sa întâlnire de politică monetară, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus că datele primite ar ghida BCE fie să crească din nou dobânzile, fie să întrerupă seria de majorări.

În ciuda scăderilor recente, rezistenţa preţurilor mari ridică semne de întrebare dacă BCE ar trebui să ia în considerare majorări suplimentare ale dobânzilor în încercarea de a încetini inflaţia la ţinta de 2%.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Dreamstime)

Impactul monedei euro digitale trebuie evaluat

Guvernatorul adjunct al Băncii Centrale a Spaniei, Margarita Delgado, este de părere că BCE trebuie să evalueze impactul monedei euro digitale asupra sistemului bancar. Ea spune că este necesar ca evaluarea să aibă loc înainte ca moneda euro digitală să fie lansată. Decizia cu privire la introducerea monedei euro digitale va fi luată în octombrie 2023. Comisia Europeană spune că ea ar putea rezolva deficitul de furnizori europeni de servicii de plată.

Amintim că, în iunie 2023, UE a propus creșterea concurenței în sectorul plăților. Blocul comunitar a acordat sprijin juridic unui euro digital. Astfel, ar trebui ca moneda să fie acceptată ca formă de plată.

„Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii sistemului financiar. Nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea şi rentabilitatea băncilor”, a zis Margarita Delgado.

Potrivit ei, trebuie o evaluare a impactului global al monedei euro digitale asupra lichidităţii băncilor, în urma transferului de bani.

Margarita Delgado face parte din consiliul de supraveghere al BCE. Ea se numără printre principalii candidaţi pentru a deveni noul director de supraveghere al BCE.

Margarita Delgado
Margarita Delgado (SURSA FOTO: Banco de Espana)