Anunț de ultimă oră pentru toți românii. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi,  29 iulie 2021, Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Noua listă intră în vigoare de la data de 1 august 2021. De menționat este faptul că potrivit, CNSU, decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână.

Întreaga hotărâre CNSU poate fi accesată AICI. 

Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
  • în zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
  • în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

Întreaga listă a țărilor cu risc epidemiologic poate fi accesată AICI.

De menționat este faptul că, persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.

De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Amintim faptul că numărul infectărilor cu noul coronavirus din Grecia a crescut semnificativ. Potrivit ultimelor informații, indicele de infecție a ajuns în Grecia la 3.47, în contextul în care joia trecută era vorba de un indice de 2,9 și țara era în zona galbenă.

Persoanele care scapă de carantină 

De menționat este faptul că, odată cu intrarea Greciei în zona roșie, românii nevaccinați care se întorc acasă după vacanță, vor intra în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

O excepție o fac copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, care pot prezenta rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar și cei cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani.