Petre-Florin Manole: Noua lege a salarizării, în 2027

Ministrul Petre-Florin Manole a confirmat, într-un interviu, că o nouă lege a salarizării este în pregătire, dar nu va intra în vigoare nici în acest an și nici până la jumătatea lui 2026. Potrivit ministrului, jalonul asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru această reformă este sfârșitul anului 2027.

Acesta a precizat că nu se va aștepta „până în al doisprezecelea ceas”, însă nici nu există șanse reale ca legea să fie adoptată până la finalul lui 2025. Astfel, termenele avansate anterior pentru o implementare accelerată devin tot mai improbabile.

„Din punct de vedere al cronologiei PNRR, sfârşitul lui 2027 este jalonul, sunt convins. Îl ştiu şi pe premierul Bolojan, că nu vom aştepta până în al doisprezecelea ceas, dar nici că se face anul acesta sigur”, a menționat ministrul de resort la Antena 3 CNN.

Legea actuală, Legea-cadru nr. 153/2017, continuă să reglementeze sistemul de salarizare în sectorul public, în ciuda presiunilor europene pentru o reformă structurală.

România a solicitat deja o amânare oficială Comisiei Europene pentru legea salarizării unitare, cu un nou termen estimat în vara lui 2026. Cu toate acestea, conform PNRR, termenul limită asumat pentru implementare completă rămâne finalul anului 2027, ceea ce poate afecta fluxul de finanțare europeană dacă nu este respectat.

Florin Manole
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Reforma pensiilor speciale. Vârsta țintă de pensionare e 65 de ani

Referitor la reforma pensiilor speciale, ministrul Manole a precizat că aceasta va fi reluată ca urmare a unei decizii de neconstituționalitate emise de Curtea Constituțională.

Reforma va cuprinde mai multe măsuri, dar una dintre certitudini este creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. Potrivit ministrului, aceasta reprezintă o măsură de egalizare între categoriile de pensionari, dar și o revenire la o țintă mai veche, aplicată gradual.

Ministrul a subliniat că noul proiect de lege va fi elaborat într-un grup de lucru comun între Ministerul Muncii și Ministerul Justiției și va fi adoptat prin Parlament. În opinia lui Manole, proiectul va include posibilitatea ieșirii la pensie anticipată, dar cu penalizare, similar cu regimul pensiilor obișnuite. Penalizarea ar urma să se diminueze progresiv pe măsură ce persoana se apropie de pragul legal de pensionare.

„Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui să o reluăm din cauza unei decizii nefaste a Curţii Constituţionale, va presupune mai multe lucruri. Câteva dintre ele vi le pot spune, pentru că sunt deja clare. Restul se vor clarifica într-un grup de lucru între Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, care nu va avea un termen de lucru foarte îndelungat, de săptămâni. Aici vom avea, de exemplu, o creştere a vârstei de pensionare. Asta este o certitudine. (…) Vom face un proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani. Este, o dată, o egalizare şi, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o ţintă graduală, adică vârsta de pensionare creştea treptat. Magistraţii ştiu foarte bine la ce mă refer, că au contestat, din păcate, proiectul acesta şi cred că a fost o idee greşită”, a precizat ministrul Muncii.

Deși în draftul actual magistrații ar putea ieși la pensie anticipat, ministrul a menționat că nu s-a luat încă o decizie finală privind vârsta lor de pensionare. El a explicat că detaliile se vor stabili în cadrul procesului legislativ și că obiectivul general este armonizarea regimului de pensionare cu cel aplicabil celorlalți contribuabili.