Noua formulă de calcul a pensiilor. Pensia pe care o va primi de la anul un român va fi mai mare decât cea actuală. Ministrul Muncii a explicat cum arată formula de calcul. Este vorba de metoda prin care se va realiza majorarea pensiilor în 2024.

Simona Bucura-Oprescu a vorbit pe marginea acestui subiect, oferind exemple concrete. Ea a indicat cazul unui salariat cu un salariu mediu brut. Acesta are o facultate de 5 ani, armata de 6 luni şi șomaj de 6 luni (înainte de 2001). El a contribuit pe o perioadă de 36 de ani la sistemul de pensii.

„Aici avem în mod concret un exemplu de calcul pentru a arăta cum se aplică formulă. Am spus că vom avea totalul punctelor şi calculăm câte puncte are salariatul nostru, care este un salariat care a primit o remunerație, salariu mediu brut, a contribuit 36 de ani la sistemul de pensii”, a arătat ministrul Muncii.

Formula de calcul pensii

Creștere pensii în 2024 și metoda de calcul. Ministrul Muncii a explicat că 1 punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte. În cazul de față este vorba de facultate 5 ani, armată șase luni, șomaj șase luni. Acest lucru înseamnă că avem 6 ani de perioade asimilate. Adică 6,5 puncte calculate astfel:

  • 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
  • 0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
  • 1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an

Mai avem şi punctele de necontributive calculate astfel:

  • 0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte

Salariul care poate câștiga o pensie de 3.564 lei

Pentru a vedea totalul punctelor de pensie, ministrul Muncii a arătat că trebuie adunate punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive. În final, se va obține un punctaj de 44 de puncte în cazul salariatul dat ca exemplu.

„Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință 81 lei, ceea ce înseamnă că, în exemplul nostru, salariatul nostru va avea o pensie în valoare de 3.564 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

bani
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Creștere pensii de 74% din 2024

Un alt exemplu de creștere pensie este cel al unei pensionare, fost lucrător comercial. Aceasta are un stagiu realizat de 35 de ani. Ea are puncte în plată 18 şi în formula nouă 24,25. În acest moment, femeia încasează 1.125 de lei. Ca urmare a majorării de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 va avea o creştere până la 1.281. După recalculare, pensionara va avea o pensie în valoare de 1.965 de lei de la 1 septembrie 2024. Ceea ce înseamnă că va avea o creştere de 74%.

Potrivit ministrului Muncii, în astfel de situaţii sunt mulţi români în prezent.

„Există situaţii în care persoane care au avut stagiul complet de cotizare de 35 de ani se află încă în indemnizația minimă socială. Sunt persoane care au contributivitate mult mai mică, dar au intrat în indemnizație minimă socială ori pe situaţii derogatorii ori din păcate pe invaliditate sau alte situaţii specifice”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Profesorii vor încasa mai mulți bani la pensie

Ea a indicat și cazul profesorilor pensionari care vor beneficia de creșteri esenţiale. Conform ministrului, profesorii fac parte din categoria profesională care vor avea de câștigat din 2024. Acest lucru se datorează recalculării şi noii formule. Cei mai fericiți vor fi, în special, cei care au lucrat înainte de 2001.

„După noua formulă, luăm în calcul şi acordul global şi sporurile nepermanente care până acum nu au fost luate în calcul”, a spus Simona Bucura-Oprescu.