Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că anul viitor, punctul de pensie va fi de 1.265 de lei de 1.775 şi de 1.875 de lei în 2021. Ministrul a mai spus că după aplicarea noii legi, pensiile nu vor scădea.
„În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul de lege mai introduce şi noutatea că masterul şi doctoratul, ca perioade necontributive sunt asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă celor deja existente în lege, scrie Rador. Pentru prima oară este introdusă în proiectul de lege opţiunea pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii care se află deja în plată şi care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, vor putea opta pentru indemnizaţia socială minimă, dacă aceasta este mai mare faţă de pensia pe care o primesc.