Noul zăcământ, botezat Khayam, este situat la est de Assalouyeh, pe litoralul Golfului, iar “rezervele sale sunt de 260 de miliarde de metri cubi, din care pot fi exploatate 210 miliarde”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.
“Acest zăcământ, în valoare de 50 de miliarde de dolari, ar putea produce 24 de milioane de metri cubi de gaz pe zi”, a adăugat el.
Iranul, care se află pe locul al doilea în lume în privinţa rezervelor de gaze naturale, estimate la 33.100 de miliarde de metri cubi, exploatează numai o mică parte din acestea şi consumă cea mai mare parte a producţiei sale – circa 600 de milioane de metri cubi pe zi – pentru piaţa sa internă sau pentru reinjecţie în zăcămintele sale petroliere, a precizat oficialul citat.
Consumul intern este în prezent de 530 de m3 pe zi, în pofida reducerii, în decembrie, a subvenţiilor acordate pentru produsele energetice, care a provocat o importantă creştere a preţurilor.
”Acest consum este foarte ridicat, oamenii trebuie să facă economie. Sperăm să scădem consumul intern pentru a ne putea spori exporturile”, a mai spus Massoud Mirkazemi.
Sursa: Agerpres