Ultimul sondaj este al celor de la IMAS vine cu o serie de date inedite.

Eroarea statistică minimă la un asemenea sondaj este de plus-minus 3%, spune sociologul Alfred Bulai, care vorbeşte într-un interviu pentru PSNews.ro despre ultimul spndaj prezentat de IMAS.

Pentru prima oară după alegerile parlamentare din 2016, PNL se află peste PSD în scorurile date de sociologi. Un alt procentaj de luat în seamă este cel al partidului lui Victor Ponta. Vă prezentăm principalele date din ultimul sondaj: PSD 25,2% PNL 26,1% USR 11,5% MRI 8,1% ALDE 9,6% PMP 2,5% UDMR 4,6% Pro Romania 6,2%.

Profesorul universitar Alfred Bulai a atras atenția că nu trebuie luate de bune datele pe care sondajele le prezintă în acest moment, întrucât mai este destul de mult până la alegeri, iar marja de eroare a datelor poate fi una decisivă din mai multe motive.

„Așa cum sunt datele, PNL și PSD par la egalitate. Eroarea statistică minimă la un asemenea sondaj este de plus-minus 3%. Este oarecum de așteptat să fie la egalitate, având în vedere evoluția PSD și a reacției puternice împotriva lor care s-a creat în societate. Nu este neanticipabil scorul. De acum o lună când știam alte date, diferența între PSD și PNL era de doar câteva procente, în intervalul 5-7%. Este o temperatură a societății care se ia. Nu înseamnă mare lucru. PSD-ul s-a menținut cu un scor mare și după o perioadă lungă după alegeri pentru că atât PSD, cât și Liviu Dragnea pozau în victimă, adică părea că li se întâmplă numai rele și atunci oamenii nu simțeau nevoia unei reacții negative față de social-democrați mai mult decât ne-am obișnuit. Pe măsura ce în ultimele luni PSD a părut a fi la butoane și a câștiga lupta politică cu adversarii săi și nu mă refer la PNL, pentru că nu a făcut mare lucru, ci la președinte care practic cu fiecare lună ce a trecut din acest an a rămas fără câte un instrument și astfel PSD a început să pară tare, deci evident că apare o isterie la cei care sunt votanți mai degrabă anti-PSD, nereferindu-mă la cei care sunt viscerali anti-PSD”, spune sociologul.

Bulai vorbeşte şi de USR, despre care spune că “picase” la un moment dat, având oarecum o victorie de imagine cu referendumul.

 

“A fost o surpriză atunci, USR fiind singurul partid care a spus clar că nu merge la referendum. Evident că nu a urmat lumea sfaturile USR, dar totuși le-a ieșit perfect fiind singurii pe un anumit culoar. Astfel, USR a recuperat câteva procente pentru că scăzuse mult la un moment dat și în acest context în care există o zonă de nemulțumire și pe dreapta și legată de PSD, desigur că o parte din votanți, desigur nu cei înfocați PSD, s-au dus înspre alte partide”, a adăugat el.

Sociologul subliniază că nu trebuie “luate de bune” procentele.

“În medie acum dacă fac un sondaj și telefonic și față în față cam 7-8 oameni din 10 refuză să răspundă pentru că sunt sătui de politic. Ei bine, cei care răspund, o parte, răspund și la întrebarea cu cine ar vota sau alte întrebări de acest tip. Jumătate dintre ei nu răspund de regulă pentru că zic că nu știu sau că nu răspund și astfel sunt trecuți cu codul nu știu/nu răspund și sunt scoși din prelucrări pentru că datele pe care le aveți legate de scorul partidelor sunt date relative și nu absolute. Asta înseamnă că se calculează din 100% fără cei care nu au vrut să răspundă la întrebare sau au zis că nu știu deocamdată. Cu alte cuvinte, există o doză mare de vulnerabilitate legată de sondajele de acest tip, mai ales cu atâta vreme înainte de alegeri”, afirmă Bulai.

În opinia sa, scena politică se va reconfigura la modul serios abia după alegerile europarlamentare, când vom vedea un sondaj și date reale care vor conta. “Una este să ai acum 6% și să nu faci atunci pragul la europarlamentare și atunci nu contezi, una este să ai acum 10% și să ai atunci 6-7% sau să ai 14%. Toate se vor calcula atunci”, a analizat acesta.