Notarii publici propun Ministerului Justiţiei o nouă reducere a taxelor, care în unele cazuri va fi de 90%, şi calcularea onorariilor pentru cei care cumpără locuinţe prin ANL şi alte programe sociale la o valoare stabilită de stat şi nu la cea din expertizele notariale.

“După reducerile operate în cadrul programului «Prima Casă» şi după cele determinate de reducerea cu 10% a valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, notarii publici propun Ministrului Justiţiei o nouă scădere a onorariilor pentru serviciile notariale”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Notarii spun că scăderea onorariului pentru autentificarea actelor de garanţie mobiliară sau imobiliară în cadrul programelor sociale adoptate de stat, atinge limite semnificative.

Astfel, în cazul unei creanţe de 400.000 lei, onorariul notarial va scădea, în baza propunerilor UNNPR, de la 1.775 lei la 500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent.

Scădere de 12% la înstrăinări

Mai mult, pentru autentificarea oricăror alte acte privind creditarea bancară, dacă împrumutul a fost acordat, şi ipoteca instituită, cum ar fi spre exemplu o refinanţare, onorariul propus pentru serviciul notarial este de 100 lei, măsură ce avantajează direct cetăţenii afectaţi de modificarea condiţiilor de creditare şi nevoiţi să încheie acte adiţionale de renegociere a creditelor deja contractate.

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%.

Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.

SURSA: Mediafax