Paralizarea traficului aerian în ultimele zile în Europa, ca urmare a erupţiei vulcanului din Islanda, a provocat companiilor aeriene afectate pierderi de 1,7 miliarde de dolari, a estimat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), citată de AFP.

De asemenea, în perioda cuprinsă între 17 şi 19 aprilie, când blocarea traficului aerian a fost practic totală, companiile aeriene au înregistrat pierderi de 400 milioane de dolari pe zi, a declarat preşedintele IATA, Giovanni Bisignani.

Anterior, IATA a estimat că transportatorii aerieni au înregistrat zilnic pierderi de 200 milioane de dolari, în condiţiile în care la sfârşitul săptămânii trecute nordul Europei şi-a închis spaţiul aerian.

‘Veniturile pierdute se ridică în prezent la peste 1,7 miliarde de dolari numai pentru companiile aeriene. În cea mai gravă perioadă a crizei au fost afectaţi 1,2 milioane de pasageri pe zi şi 29 la sută din traficul aerian mondial. Amploarea crizei a eclipsat atentatele teroriste de la 11 septembrie, când spaţiul aerian al SUA a fost închis timp de trei zile’, a declarat Giovanni Bisignani.

Potrivit lui Bisignani, ‘ această criză riscă să fie una devastatoare pentru un sector care a înregistrat pierderi de aproape 10 miliarde de dolari în 2009 şi se aşteaptă la alte pierderi, de trei miliarde de dolari, pentru anul în curs’.

Preşedintele IATA a cerut guvernelor europene să vină în ajutorul companiilor aeriene afectate, subliniind că această situaţie excepţională a fost agravată de deciziile neinspirate luate la nivelul guvernelor naţionale.

SURSA: Agerpres