"Dacă în anii 2010-2012 erau undeva la 800 de organizatori de slot-uri, acum din păcate am rămas doar vreo 200-270. S-a redus la mai puţin de jumătate din cauza legislaţiei. Au crescut taxele foarte mult, astfel încât consumatorul s-a diminuat. Producătorii nu mai au cui să se adreseze, iar piaţa de desfacere este mult mai mică", a declarat luni Dan Văjăianu, în cadrul Entertainment Arena Expo 2017, eveniment aflat la a 11-a ediţie. 

Acesta a precizat că pe parcursul celor 11 ediţii ale expoziţiei internaţionale adresată industriei de cazinouri şi pariuri s-a observat o uşoară scădere a expozanţilor. 

"Este un eveniment care durează de 11 ani. Sunt cam aceiaşi expozanţi în fiecare an, pentru că piaţa românească este la ora actuală destul de stabilă din punct de vedere al producătorilor. Exploatatorii (jocurilor de norc n.r.) mai scad în număr, mai se înmulţesc, dar numărul de maşini, la nivel de industrie, a rămas acelaşi. Unii se retrag, nu mai e rentabil, dar vin alţii noi şi aşa mai departe. Pe parcursul acestor 11 ani s-a văzut totuşi o scădere a expozanţilor, dar nu din cauza faptului că nu ar mai fi clienţi, ci din cauza faptului că piaţa s-a stabilizat şi majoritatea operatorilor şi-au format un target", a subliniat directorul executiv al AOPJNR. 

Pe de altă parte, în cadrul seminarului organizat la Romexpo şi sub umbrela programului "Joc Responsabil", cel mai important program de prevenţie şi tratare a manifestărilor patologice a practicării de jocuri de noroc din România, a fost lansată luni campania "Este în joc viitorul tău!". Aceasta se doreşte a fi un demers de informare şi conştientizare adresat tinerilor sub forma unor evenimente ce vor fi organizate în liceele din toată ţara, în perioada 15 septembrie 2017 – 31 mai 2018. 

Prezent la seminar, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Dan Iliovici, a declarat că îşi doreşte o dezvoltare a programului "Joc Responsabil", astfel încât acesta să fie principalul domeniu director al industriei. 

"Tematica "Jocului Responsabil" este importantă pentru Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc. Am participat la elaborarea programului "Joc Responsabil", la nivelul Asociaţiilor din domeniul jocurilor de noroc. Îmi doresc, ca acum, fiind de partea autorităţii, să dezvoltăm şi mai mult şi să facem astfel încât "Joc Responsabil" să fie principalul domeniu director al industriei. Fără acţiuni concrete, imaginea pe care industria noastră o are ar putea să se schimbe şi mă refer la o imagine destul de negativă, în loc de o imagine care promovează jocul de noroc ca distracţie, la una ca un domeniu al problematicii, al dependenţei şi ale lucrurilor de care trebuie să ne ferim", a mai spus Iliovici. 

În cadrul seminarului a vorbit şi psihologul Cristian Andrei, care a punctat că mesajele negative la adresa jocurilor de noroc nu ar trebui afişate în zona în care consumatorii se joacă. 

"Nu poţi să foloseşti mesaje negative despre jocurile de noroc tocmai în locul în care oamenii joacă şi ştiţi care e problema? Că nu face nevroză doar operatorul, ci şi jucătorul, clientul. În el se naşte un conflict între plăcerea de a juca şi frica de consecinţă, iar atunci, ideea noastră este ca jucătorilor să le transmitem un mesaj, atitudinea faţă de jocul de noroc, despre norocul în viaţă, în sine, nu faţă despre mersul la sală. Omul când vine de plăcere să se joace nu mai are remuşcările, conflictele, după ce pleacă de acolo. Putem să promovăm joc responsabil şi fără să dăm la "gioale" operatorului", a susţinut psihologul. 

De altfel, principala temă de dezbatere propusă reprezentanţilor companiilor de profil prezenţi a fost cea a necesităţi abordării cu responsabilitate a demersurilor de publicitate şi promovare a jocurilor de noroc în spaţiu public. 

Fostul mare portar, Helmuth Duckadam, a devenit cu acest prilej ambasadorul campaniei "Este în joc viitorul tău!", urmând să participe, alături de psihologul Cristian Andrei la evenimentele care vor fi organizate în liceele din cele mai importante municipii ale României. 

În perioada 4-6 septembrie are loc, la Romexpo, Entertainment Arena Expo 2017. Evenimentul reuneşte producători şi distribuitori de jocuri de noroc, rulete, jackpot-uri, VLT, AWP, pariuri, jocuri de noroc on-line, mobilier pentru sălile de joc, precum şi componente şi alte accesorii. 

AGERPRES