Doar anul trecut, aceştia au furat milioane sau chiar miliarde de dolari de la firme sud-coreene care administrează bani virtuali. Nord-coreenii sunt suspectaţi de o serie întreagă de atacuri virtuale.

Coreea de Nord este acuzată de o serie de jafuri virtuale pline de îndrăzneală, comise în ultima vreme asupra unor companii din sud. Surse din serviciile de informaţii sud-coreene spun că Phenianul ar fi furat anul trecut milioane de dolari în bani digitali, prin atacuri de tip “spear phishing”.

“Au folosit identitatea unor persoane reale pentru a depune cereri de angajare, folosindu-se de faptul că firmele de administrare de criptomonede sunt în floare în Coreea de Sud în acest moment şi fac multe angajări”, a explicat Jenny Jun, analist.

Majoritatea analiştilor spun că hackerii nord-coreeni au devenit mai agresivi în ultimele luni.

“Au evoluat dramatic. Dacă ne întoarcem la atacul asupra Sony din urmă cu câţiva ani şi îl comparăm cu atacul ransomware “WannaCry” de anul trecut, acesta a fost mondial. Chiar dacă n-a obţinut mulţi bani, a provocat mult haos”, a precizat Yaya Fanusie, analist.

Comis în mai anul trecut, WannaCry a fost cel mai mare atac cibernetic din istorie. Sute de mii de computere din aproximativ 150 de ţări au fost afectate. Companii, bănci, instituţii şi chiar o parte din sistemul medical britanic au fost paralizate.

Responsabilă ar fi armata de 6.000 de hackeri care lucrează pentru serviciile de informaţii nord-coreene. Aceiaşi hackeri au furat sute de milioane de dolari din bănci din toată lumea.

Întrebarea este ce poate face Occidentul pentru a-i opri pe hackerii nord-coreeni.

“O modalitate este de a dejuca operaţiunile ofensive nord-coreene în spaţiul cibernetic. Şi există informaţii că fac asta. Pătrund în operaţiunile ofesive nord-coreene şi încearcă să le dejoace atacurile”, a transmis Jason Healey, analist.