Prin urmare, producătorul estimează că acest program „va avea impact asupra sitului de Cercetare şi Dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de Cercetare şi Dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob”, se arată într-un comunicat oficial. Compania preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu.

Asta deoarece compania vizează consolidarea cercetării şi dezvoltării de produse astfel încât fiecare să capete un rol şi o misiune mai clare. Se estimează astfel că anumite centre de dezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sau îşi vor închide activitatea.

Toţi angajaţii care ar putea fi afectaţi de planurile de reducere vor putea rămâne pe statele de plată Nokia până la sfârşitul anului 2011. Reducerea de personal se estimează că se va desfăşura în etape, până la sfârşitul anului 2012 la nivel global, în concordanţă cu dezvoltarea portofoliului de produse şi servicii ale companiei. În acest interval de timp, Nokia intenţionează să îşi extindă capacitaţile de dezvoltare a dispozitivelor inteligente bazate pe platforma Windows Phone, gama extinsă de terminale mobile şi portofoliul de servicii.

Tot astăzi, compania a anunţat şi intenţia sa de a forma o colaborare strategică cu Accenture, care va rezulta în transferul activităţilor de dezvoltare a softului pentru Symbian, inclusiv a aproximativ 3.000 de angajati ai Nokia la Accenture. În plus, Nokia îşi mai propune o reducere cu aproximativ 4.000 de persoane a forţei de muncă globale până la sfârşitul anului 2012, majoritatea reducerilor fiind planificate în Danemarca, Finlanda şi Marea Britanie. Discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor au debutat astăzi, în concordanţă cu cerinţele fiecăreia dintre legislaţiile naţionale.

„La Nokia, avem obiective  clare în legătură cu modul în care vom merge înainte, care au în vedere redobândirea şi consolidarea poziţiei de lider în segmentul de dispozitive inteligente, telefoane mobile şi strategia de minimizare a întreruperilor la nivel de operaţiuni”, a declarat  Stephen Elop, Preşedinte şi CEO Nokia. „Însă, datorită acestei noi strategii, va fi necesară o reducere a forţei noastre de muncă. Aceasta este o realitate dificilă şi colaborăm strâns cu angajaţii noştri şi cu parteneri locali pentru identificarea de oportunităţi de re-angajare pe termen lung pentru oamenii talentaţi din cadrul Nokia.”

Nokia lansează un program extins de responsabilitate socială pentru angajaţii şi comunităţile care pot fi afectate de reducerile de personal. Programul va fi derulat la nivel local, împreună cu parteneri şi părţi interesate din regiunile respective şi cu sprijinul managementui superior.

„Intenţionăm să oferim celor care riscă să îşi piardă locurile de muncă o serie de opţiuni, de la angajare individuală şi sprijin pentru reconversie profesională, la investiţii pentru promovarea inovaţiei şi colaborări cu parteneri locali pentru a genera noi oportunităţi”, a continuat Elop.