Cei de la Business Insider scriu că Nokia ar putea intra în faliment, pentru că în scurt timp va rămâne fără cash.

Nokia mai are încă în balanță 4,9 miliarde de euro (cash minus datorii) și 9,8 miliarde de euro cash total, ceea ce este destul de mult, însă compania, scrie publicația citată, a pierdut foarte mulți bani trecând de la confortul de a avea bani la pierderi.

În ultimul an, Nokia a "ars" 1,5 miliarde de euro, din care 700 de milioane de euro doar în ultimul trimestru. Dacă va menține acest trend, companiei îi vor trebui 7 trimestre, adică mai puțin de doi ani, pentru a rămâne fără cash.

Situația numerarului l-a făcut deja pe Stephen Elop, CEO-ul Nokia, să vorbească despre conservarea acestuia.

Pierderile anunţate de Nokia pentru T1 2012 contrastează cu profitul net de 344 milioane de euro înregistrat în T1 2011. De asemenea, pierderile înregistrate de cel mai mare producător mondial de telefoane mobile depăşesc estimările analiştilor intervievaţi de Dow Jones Newswires care mizau, în medie, pe pierderi de 554 milioane de euro.

Nokia a mai anunţat că în primele trei luni ale acestui an a vândut 82,7 milioane telefoane mobile la nivel mondial, în scădere faţă de 108 milioane în primele trei luni ale lui 2011. Pe regiuni, vânzările de telefoane Nokia în Europa au scăzut cu 32% în primul trimestru până la 15,8 milioane unităţi, în timp ce pe piaţa din China vânzările de telefoane Nokia au scăzut cu 62% până la 9,2 milioane unităţi.

Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.