Vânzările Nokia au scăzut în primul trimestru din acest an cu 20%, la 5,8 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 6,52 miliarde de euro. Vânzările de telefoane mobile din afara clasei smartphone au scăzut cu 25%. Nokia a vândut în perioada ianuarie-martie 2013 aproximativ 5,6 milioane de modele Lumia, care utilizează sistemul de operare Windows Phone 8, un avans de 27% faţă de trimestrul precedent.

"Oamenii răspund pozitiv la portofoliul Lumia. Pe de altă parte, divizia noastră de telefonie mobilă se confruntă cu un mediu dificil şi vom aduce produse noi pe piaţă pentru a rezolva dificultăţile", a declarat directorul general al Nokia, Stephen Elop.

Pierderile nete ale companiei finlandeze s-au atenuat în primele trei luni din 2013, la 272 milioane de euro (355 milioane de dolari), faţă de 928 milioane de euro în primul trimestru din 2012.

Veniturile la divizia de telefonie mobilă au scăzut în perioada ianuarie-martie 2013 cu 32%, la 2,89 miliarde de euro.

Acţiunile Nokia înregistrau joi la prânz un declin de 9,5%, la 2,385 euro, la bursa de la Helsinki.

Şeful Nokia a anunţat recent că îşi pune speranţele pe modelul său de vârf Lumia, care utilizează sistemul de operare Windows Phone 8. La sfârşitul anului trecut, Nokia a semnat un acord de vânzare a modelelor Lumia în China şi a lansat versiuni mai ieftine ale acestui smartphone pentru a face faţă cererii în creştere.

Deşi Nokia a lansat recent un telefon de 15 euro pentru a-şi întări poziţia pe piaţa telefoniei mobile de bază, analiştii consideră că, pe termen lung, succesul companiei depinde de smartphone-uri datorită profiturilor mai ridicate şi a faptului că mai mulţi consumatori, inclusiv în statele emergente, vor să achiziţioneze telefoane mobile inteligente.

Succesul vânzărilor celor mai recente modele Lumia este crucial pentru Nokia, care încearcă să-şi recâştige cota de piaţă pierdută în faţa rivalelor Samsung şi Apple.

Nokia a anunţat recent că îşi menţine obiectivul de a reduce costurile cu peste un miliard de euro până la sfârşitul lui 2013. Anul trecut, directorul general al companiei finlandeze a prezentat un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de muncă.
Sursa: Agerpres