Nokia va plăti 1,2 miliarde de euro pentru participaţi de 50% deţinută de Siemens la societatea mixtă Nokia Siemens Networks (NSN), iar restul banilor vor fi plătiţi în 12 luni de la finalizarea tranzacţiei, pentru un împrumut. Nokia Siemens va păstra sediul central din oraşul finlandez Espoo, iar Rajeev Suri va continua să conducă compania.

Pentru Nokia, tranzacţia îi oferă controlul deplin al unei afaceri unde înregistrează o îmbunătăţire a câştigurilor, după ce anul trecut a revenit pe profit. Siemens încearcă de câţiva ani să iasă din afacerea care furnizează echipamente de telecomunicaţii, pentru a se concentra pe sectorul energetic, transporturi şi echipamente medicale.

Deşi neprofitabilă până anul trecut, câştigurile Nokia Siemens s-au îmbunătăţit datorită reducerii costurilor. Compania este în grafic pentru a depăşi obiectivul de reducere a cheltuielilor operaţionale, în valoare de un miliard de euro, până la sfârşitul lui 2013, anunţa în februarie Rajeev Suri. Nokia şi Siemens speră să finalizeze tranzacţia în trimestrul trei din acest an.

Nokia Siemens Networks avea aproximativ 56.700 de angajaţi la sfârşitul primului trimestru din 2013 şi furniza echipamente pentru companii ca Deutsche Telekom AG şi Cisco Systems Inc.

Nokia Siemens încearcă să renunţe la activele mai puţin importante, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia lichidităţilor şi pentru a-şi recâştiga cota de piaţă, pierdută în faţa rivalelor Apple şi Samsung. AGERPRES