Trebuie să se teamă românii de introducerea unor noi taxe în acest an? Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat verdictul!

Taxe noi în România în 2022?!

Invitat la o emisiune TV duminică seară, liderul social-democrat a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în 2022. Mai mult, el afirmă că şi anul viitor este foarte posibil să nu se recurgă la o astfel de măsură.

“Ce pot spune cu certitudine: anul acesta nu vor apărea taxe noi, este şi normal. (…)

Eu nu cred (noi taxe anul viitor – n.red.), fiindcă, dacă nu avem creştere economică anul acesta, cred că în doi trei ani vom începe să ne revenim. Părerea mea că nu”, a declarat Marcel Ciolacu la Digi24, potrivit News.ro.

Mult mai important decât introducerea de noi taxe este o bună colectare la bugetul de stat, a subliniat preşedintele PSD, care a adăugat că acest lucru reprezintă o prioritate şi pentru Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanţelor.

“Toată lumea apără această cotă unică. (…) Mai sunt doar trei state europene care au cotă unică”

Marcel Ciolacu a vorbit şi despre cota unică de impozitare, afirmând că susţine renunţarea la aceasta şi că în programul de guvernare este menţionat că vor exista discuţii în acest sens.

“Nu se recomandă şi eu nu recomand acest an vreo modificare în Codul Fiscal. Ea este prinsă şi în PNRR, această modificare, şi acest PNRR domnul Ghinea l-a ţinut la secret. (…)

Nu ştiu dacă va plăti cineva mai mult. E  discuţie de fond tot timpul când vorbim de această cotă unică, eu nu ştiu care e cota unică mai exact în România, este 10% la IVG, e 16% la profit… e nu m-am lămurit încă, fiindcă toată lumea apără această cotă unică, sau lasă impresia că apără această cotă unică, ea nemaifiind o cotă unică. Mai sunt doar trei state europene care au cotă unică. (…)

Este vorba de  abordare. (…) În momentul în care 24 de state au renunţat la cota unică şi au mai rămas trei state, cred că este un semnal. Nu înseamnă că dacă ieşim din cota unică o să fie mai mare impozitarea”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Impozite mai mari pentru românii cu mai multe case?

Preşedintele PSD a fost întrebat şi despre impozitarea proprietarilor de locuinţe, mai exact de la a câta locuinţă ar urma aceştia să plătească impozite mai mari. Ciolacu a dat asigurări că persoanele cu venituri scăzute nu vor plăti mai mult.

“Nu neapărat numărul de case, presupun că valoarea este mai importantă decât numărul de case şi veniturile, cum s-a constituit.

PSD-ul nu e interesat să bage lumea la puşcărie (…) dar peste tot în lume există o impozitare progresivă. (…)

Eu aş lua baza declaraţiilor pe venit, aş lua salariul preşedintelui României, ca să creezi un anumit echilibru”, a mai declarat liderul social-democrat.