Un nou decret semnat de Guvernul italian pentru a limita contaminarea cu coronavirus intră în vigoare luni, 7 septembrie, și va fi valabil până pe 30 septembrie. În dispoziție rămâne obligația de a se supune testelor pentru persoanele care se întorc din unele țări expuse riscului și interzicerea intrării în Italia din alte țări. Iată ce trebuie să știe călătorii internaționali.

Prin urmare, noua măsură guvernamentală confirmă validitatea ordonanței semnate pe 12 august de ministrul sănătății Roberto Speranza pentru a-i controla pe cei care se întorc din străinătate. Există, totuși, o noutate: cei aflați în străinătate vor putea intra în Italia pentru a se întâlni cu „persoana cu care au o relație afectivă stabilă, chiar dacă nu conviețuiesc”.

Regulile de călătorie, așa cum explică dispozițiile guvernamentale, diferă în funcție de țara de proveniență sau de destinație și de motivele călătoriei. Există șase liste de țări, transmite SKYTG24.

Lista A include Republica San Marino și Vaticanul: nu există nicio limitare.

Lista B include țările UE (cu excepția Croației, Greciei, Maltei, Spaniei; României și Bulgariei), țările Schengen, Regatul Unit și Irlanda de Nord, Andorra și Principatul Monaco: este permisă deplasarea către / din aceste locuri fără a fi nevoie de motivație, deci și pentru turism și fără obligația de izolare la întoarcere. Obligația de a completa o declarație pe propria răspundere rămâne valabilă.

Reguli diferite pentru Croația, Grecia, Malta, Spania: oricine intră / reintră în Italia din aceste țări (după o ședere sau un tranzit în ultimele 14 zile) trebuie să prezinte un certificat conform căruia s-a supus, în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, unui test rezultat negativ. Sau trebuie să fie supus testului la sosirea în aeroport, port sau la frontieră ori în termen de 48 de ore de la intrarea în Italia. În timp ce așteaptă, persoana trebuie să rămână acasă în izolare.

Totodată, cei care sosesc din Croația, Grecia, Malta, Spania trebuie să comunice imediat intrarea lor pe teritoriul național Departamentului de Prevenție din cadrul Autorității Sanitare competente din teritoriu, chiar dacă sunt asimptomatici. Apoi, în cazul apariției simptomelor atribuite virusului Covid-19, persoana trebuie să raporteze rapid situația la Autoritatea Sanitară și să continue izolarea.

Bulgaria și România fac parte din lista C: sunt permise călătoriile din orice motiv către și dinspre aceste țări, dar, la întoarcerea în Italia, există obligația de izolare la domiciliu pentru 14 zile și supraveghere sanitară De asemenea, este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere și există posibilitatea de a ajunge la destinația finală în Italia numai cu vehicul privat (tranzitul aeroportual este permis, fără a părăsi zonele dedicate din aeroport).

Pe lista D se află Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Ruanda, Republica Coreea, Thailanda, Tunisia, Uruguay: călătoria către și dinspre aceste țări este permisă fără a fi nevoie de motivație, deci și pentru turism. La întoarcerea în Italia, este necesar să vă supuneți izolării la domiciliu și supravegherii sanitare, să completați o declarație personală și să ajungeți la destinația finală din Italia numai cu vehicul privat (tranzitul prin aeroport este permis, fără a părăsi zonele dedicate din aeroport).

Lista E include călătoriile către și dinspre țări terțe, deci restul lumii, cu obligația de a expune motivele. Prin urmare, deplasările sunt permise numai în prezența unor motive precise, cum ar fi: motive de muncă, sănătate sau studiu, urgență absolută, revenirea la propriul domiciliu, locuință sau reședință. Prin urmare, călătoria pentru turism nu este permisă.

Este, în fine, lista F: țările din care nu este permisă intrarea în Italia. Acestea sunt Armenia, Bahrain, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Kosovo, Muntenegru, Serbia și Columbia.

Pentru persoanele din Armenia, Bahrain, Bangladesh, Bosnia Herțegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Moldova, Oman, Panama, Peru și Republica Dominicană există o interdicție de intrare în Italia, cu excepția cetățenilor UE (inclusiv italieni) și membrii familiei lor care și-au înregistrat reședința în Italia înainte de 9 iulie 2020.

O interdicție de intrare este încă în vigoare pentru persoanele proveniente din Kosovo, Muntenegru și Serbia, cu excepția cetățenilor UE (inclusiv a cetățenilor italieni) și a membrilor familiei acestora care și-au înregistrat reședința în Italia înainte de 16 iulie 2020.

O interdicție de intrare este în vigoare și pentru cetățenii din Columbia, cu excepția cetățenilor UE (inclusiv a cetățenilor italieni) și a membrilor familiei acestora care și-au înregistrat reședința în Italia înainte de 13 august 2020.

Pentru țările din lista F, sunt excluși de la interdicția de intrare în Italia angajații din domeniul transporturilor și oficialii, agenții diplomatici și personalul militar sunt, de asemenea, excluși de la interdicția de intrare pentru exercitarea atribuțiilor lor. Deplasările din Italia către aceste țări sunt permise numai din motive specifice: muncă, sănătate sau studii, urgență absolută, întoarcerea la domiciliu, locuință sau reședință. Prin urmare, călătoria pentru turism nu este permisă.