La finalul ședinței de Guvern, Raed Arafat a răbufnit. Secretarul de stat în Ministerul de Interne a fost întrebat dacă este normal ca românilor care merg la restaurant să li se ceară un certificat verde pentru a intra, în timp ce angajații restaurantelor nu sunt vaccinați și nu au nevoie de un astfel de document.

În acest context, Raed Arafat este de acord cu această informație. El susține că nu este normal ca personalul din restaurante să nu fie vaccinat. Pe de altă parte, șeful DSU spune că patronii restaurantelor trebuie să se ocupe de aceste aspecte.

Potrivit acestuia, există două soluții, una dintre ele fiind de ”bun simț”. Mai exact, prin această soluție angajații din restaurante trebuie să fie testați regulat. O a doua soluție prezentată de Raed Arafat este impunerea obligativității vaccinării sau testării prin lege și nu prin hotărâri de Guvern.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează. Una este problema pe care o reglementăm pe acces – problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă și cealaltă problemă cu angajații are două soluții: soluția bunului simț ce înseamnă că patronul restaurantului să se asigure că angajații lui cel puțin sunt testați și a doua soluție este prin lege care să impună aceste reguli.

Soluțiile propuse de Raed Arafat 

Dar nu mai prin lege și prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalități care implementează măsurile de sănătate publică generală”, a declarat Raed Arafat la finalul ședinței de guvern.

Amintim faptul că accesul persoanelor nevaccinate a fost interzis în anumite localități. În cursul săptămânii trecute, înainte e căderea Guvernului, Florin Cîțu preciza că în localitățile cu o rată de infectare Covid peste 6 la mie restaurantele, barurile și sălile de sport vor rămâne deschise, dar vor putea intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Totodată, el mai sublinia atunci faptul că persoanele care vor avea doar test negativ de covid nu vor avea acces, ele prezentând un risc mare la infectare.

”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, declara Florin Cîțu, la postul TVR.