Nouă lovitură pentru vaccinul AstraZeneca! Agenţia britanică a medicamentului a anunțat vineri că a înregistrat 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge (tromboză) la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

Cu toate acestea, autoritățile sanitare britanice insistă asupra faptului că beneficiiile rămân mai importante decât riscurile.

Nouă lovitură pentru vaccinul AstraZeneca! Revine controversa cheagurilor de sânge

Comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Regatul Unit (JCVI) a recomandat vineri limitarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 40 de ani, după semnalarea a 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

JCVI – care subliniază că beneficiiile rămân mai importante decât riscurile – revine astfel asupra recomandării sale din aprilie în vederea limitării vaccinării la persoane în vârstă de peste 30 de ani.

Agenţia britanică a medicamentului (MHRA) a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă că a înregistrat 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge (tromboză) la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, în urma administrării a 28 de milioane de doze.

Directoarea MHRA June Raine a subliniat însă că beneficiile sunt mai importante decât riscurile în cazul unei ”mari majorităţi” a populaţiei – mai ales la persoanele mai în vârstă, care se pot îmbolnăvi mai grav de covid-19.

Nu se modifică obiectivul Guvernului de vaccinare

Numeroase ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul anglo-suedez sub o anumit vârstă, din cauza semnării formării unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Agenţa Europeană a Medicamentului (EMA) stabilea în aprilie că aceste cheaguri de sânge sunt un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, însă aprecia că raportul beneficii-riscuri rămâne ”pozitiv”.

În Regatul Unit, în afară de vaccinul AstraZeneca-Oxford se administrează vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Regatul a desfăşurat una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Aproape 35 de milioane de persoane au fost vaccinate cu o doză de vaccin anticovid, iar peste 16 milioane au fost vaccinate cu două doze, de la începutul lui decembrie.

Adjunctul medicului-şef al Angliei, Jonathan Van-Tam, estimează că această recomandare nu ar urma să modifice obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză de vaccin anticovid a tuturor adulţilor, până la sfârşitul lui iulie.

Sursa foto: Dreamstime.