Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a explicat că prin Comandamentul pentru Energie se vor verifica reclamațiile oamenilor care susțin că furnizorii locali le-au emis facturi greșite, fără a include măsurile legale de plafonare sau compensare.

Ce presupune Comandamentul pentru Energie?

Comandamentul pentru Energie va reuni comisari din întreaga țară, alcătuindu-se echipe de control suplimentare în regiunile în care numărul reclamațiilor consumatorilor casnici este mare, fiind efectuate verificările necesare cu rapiditate.

În plus, noua structură va gestiona rapid informațiile colectate în timpul controalelor și va asigura colaborarea cu alte instituții locale abilitate în soluționarea problemelor evidențiate de control, atunci când acestea exced competențele ANPC. Comandamentul pentru Energie se aflată sub directa coordonare a președintelui ANPC, Mihai Culeafă, și a directorului general, Paul Anghel.

De asemenea, în scandalul actual al facturilor la energie electrică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Guvernul intenţionează să dea, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă cu măsurile ce vor fi luate în contextul preţurilor ridicate la energie.

Guvernul va da OUG

„Am avut la începutul şedinţei de Guvern o discuţie la solicitarea prim-ministrului cu privire la preţurile la energie electrică şi la gazele naturale, la măsurile pe care le vom lua. Am discutat cu toţi miniştrii de linie, cu ministrul IMM-urilor, ministrul Economiei, ministrul Agriculturii, ministrul Finanţelor, ministrul Transporturilor, măsurile pe care le vom lua. Săptămâna viitoare dorim să ieşim cu ordonanţa de urgenţă care să aprobe aceste măsuri.

Se referă la ce vom face după data de 1 aprilie, de prelungire a schemei de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri, ce vom face de la 1 februarie. Cum am zis, vom acţiona pentru zona de industrie alimentară şi agricultură, siguranţa alimentară fiind foarte importantă. De asemenea, ministerele de linie gândesc scheme de ajutor şi pentru alte industrii”, a explicat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

El a reiterat faptul că trebuie să existe măsuri ferme vizavi de furnizorii care nu au întocmit facturile corespunzător şi că există deja pe circuitul de avizare, spre la final, modificarea Legii 259, iniţiată prin ordonanţă de Ministerul Muncii.