Cladiri care de care mai sclipitoare si mai securizate, mai usor de compartimentat si cu mai multe locuri de parcare. Se remarca inmultirea numarului investitorilor straini de pe piata romaneasca, companii internationale mari, care desfasoara astfel de afaceri in Europa de Est. Printre acestea se numara Immoconsult, Portland Trust, Strabag, Campenon Bernard si Asthrom Group. Aceasta „profesionalizare” a pietei a dus la cresterea calitatii si a numarului facilitatilor noilor spatii aparute in Bucuresti.
„Calitatea este principala caracteristica a noilor oferte”, afirma Bogdan Georgescu, director general al firmei de consultanta imobiliara Colliers International. „De altfel, stocul de spatii de birouri a crescut constant si anul trecut, si in acest an, ceea ce a dus la o scadere a tarifului de inchiriere. Chiar daca proprietarii cer 22-24 USD/mp/luna pentru spatii de clasa A, contractele se incheie la un nivel mai scazut, pentru ca bugetele companiilor care cauta spatii pe piata se situeaza intre 16 si 20 USD/mp/luna”, adauga acesta.
Un sfert din spatii raman neocupate
In luna octombrie, stocul de spatii de birouri moderne, in cladiri noi, a depasit 315.000 mp. Din acestea insa circa 80.000 mp sunt goale, ceea ce reprezinta o rata de neocupare de aproximativ 26%. In raportul Colliers este precizat ca aceste spatii neocupate sunt fie in cladiri la care nu s-a tinut cont de cerintele pietei atunci cand au fost construite (locatie, facilitati, parcari etc.), fie in cladiri ai caror proprietari nu accepta o abordare realista a tendintelor pietei si continua sa ceara chirii exagerat de mari. Pe care de altfel le-ar fi si obtinut acum un an sau doi.
In ceea ce priveste zonele in care sunt amplasate cladirile de birouri, se mentine aceeasi tendinta de grupare in partea de nord a orasului, restul investitorilor optand pentru centru, centru-sud. Aria cuprinsa intre Piata Aviatorilor si Piata Presei Libere este cea mai bine cotata si cea mai ceruta de potentialii chiriasi, datorita accesului usor, infrastructurii bune si a numarului mare de locuri de parcare.