„Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată, se observă că majoritatea celor cinci SIF au înregistrat evoluţii pozitive, fiind consemnate creşteri de 11,1% la SIF Banat-Crişana, 1,9% la SIF Transilvania, 1% la SIF Muntenia şi 0,1% la SIF Moldova, respectiv o scădere de 1,6% la SIF Oltenia. Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost exclusiv negativă, fiind consemnate scăderi de 8,1% la SIF Muntenia, 6,9% la SIF Transilvania, 5,6% la SIF Oltenia, 4,2% la SIF Banat-Crişana şi 2,9% la SIF Moldova. Discontul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 21,4% pentru SIF Moldova şi 51,7% pentru SIF Transilvania”, menţionează sursa citată dce Agerpres

Potrivit AAF, analizând structura activelor la sfârşitul lunii martie, se observă că, pe total SIF, investiţiile financiare pe termen scurt au crescut cu 5,2% faţă de luna februarie, până la 6,9 miliarde lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a crescut la 73,6% în luna februarie, de la 72,5% în luna precedentă. 

„Valoarea însumată a acţiunilor cotate (pe ansamblul portofoliilor SIF) a crescut cu 4,4%, până la 6,8 miliarde lei la sfârşit de martie, de la 6,53 miliarde lei la final de februarie. Ponderea acestora în total active SIF la finalul lunii raportate s-a sporit la 72,8%, faţă de 72,3% în luna precedentă. În acelaşi timp, acţiunile necotate pe total SIF, care însumau la sfârşitul lunii februarie aproximativ 1,16 miliarde lei, au crescut până la 1,17 miliarde lei, având o pondere de 12,4%, în scădere de la 12,8% la finalul lunii precedente. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni s-a regăsit la SIF Oltenia, unde acestea au avut valoarea de 615 milioane lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 76 milioane lei', conform Asociaţiei. 

La finalul lunii martie, capitalizarea bursieră la nivelul celor cinci SIF a fost de 5,43 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de nivelul lunii februarie.

Te-ar putea interesa și: