Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor: 

* Nicuşor-Mircea Mihai – director comercial în cadrul C.N. Romarm SA, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi complicitate la cumpărare de influenţă; 

* Cristian Mihai Ion Bratu, şef al Serviciului Inspecţie Generală Anticorupţie din cadrul Romarm şi membru al comisiei de control, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; 

* Aura Claudia Mariş, care susţine că ar fi reprezentantă a unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. 

DNA precizează că, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, Claudia Aura Mariş şi o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăţi comerciale, dar şi al asociaţiei a cărei reprezentată susţine că ar fi inculpata, un circuit financiar prin care au vândut Societăţii Fabrica de Arme Cugir câteva zeci de mii de genţi speciale (K4 şi K5), la suprapreţ, potrivit Agerpres. 

La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir a organizat o licitaţie având ca obiect achiziţionarea aceloraşi tipuri de genţi, de această dată asociaţia reprezentată de Mariş fiind clasată pe locul al treilea. 

Inculpata se afla în relaţii de amiciţie cu Nicuşor-Mircea Mihai, Fabrica de Arme Cugir fiind una dintre filialele Romarm. 

''În aceste condiţii, Claudia Aura Mariş, împreună cu inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir să rezilieze contractul încheiat cu câştigătorul licitaţiei. De asemenea, cei doi exercitau presiuni pentru a-l determina să cumpere apoi, de la asociaţia inculpatei, cel puţin 12.000 genţi (ce fuseseră achiziţionate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitaţiei)'', arată DNA. 

Procurorii susţin că, pe 21 şi 22 ianuarie, Aura Claudia Mariş s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent şi agresiv să-l determine pe director să cumpere genţile respective, fără a reuşi acest lucru, mai scrie Agerpres. 

''Pe de altă parte, inculpata, atât personal, cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. Romarm mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-au derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea genţilor, dar şi contractul subsecvent. Scopurile urmărite de inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, transmise lui Bratu Cristian Mihai Ion şi acceptate de acesta, au fost revocarea din funcţie a directorului, astfel încât noua persoană ce i-ar fi urmat la conducere să poată demara o nouă procedură de achiziţie pentru genţile licitate în decembrie 2015, iar câştigătoare să fie declarată inculpata Mariş Claudia Aura'', susţin procurorii anticorupţie. 

DNA precizează că, la instigarea lui Nicuşor-Mircea Mihai, echipa de control a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situaţiei din fabrică, identitatea vinovaţilor şi normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane. 

În acelaşi context şi în acelaşi scop, în perioada februarie – martie 2016, cu ajutorul moral al directorului comercial Nicuşor-Mircea Mihai, Aura Claudia Mariş i-a promis unei persoane din conducerea fabricii de armament (denunţător în cauză) o sumă de bani, pentru ca acesta să se folosească de influenţa asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziţioneze genţile respective. 

''Astfel, la data de 7 martie 2016, inculpata Mariş Claudia Aura i-a oferit denunţătorului suma de 3.000 lei, promiţându-i totodată că, dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii să permită achiziţionarea a 20.000 de genţi de la Asociaţie, după ce va primi contravaloarea acestora, îi va mai remite o sumă de 6.000 lei. În aceeaşi zi, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante'', spun procurorii. 

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor sume de bani ce aparţin lui Nicuşor-Mircea Mihai şi Aurei Claudia Mariş. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse.