Corectarea deficitului bugetar, prioritatea principală
Nicușor Dan a transmis că, în această perioadă, principalul obiectiv este corectarea deficitului bugetar, iar discuțiile cu partidele politice vor avea ca scop exclusiv găsirea unor soluții în acest sens.
Președintele ales a subliniat că este necesar un plan concret pentru reducerea cheltuielilor publice, care nu mai poate fi amânat.
Acesta a precizat, totodată, că toate speculațiile din spațiul public privind componența viitorului Guvern sau posibilele nominalizări pentru posturi de ministru nu au, în acest moment, o bază reală.
„Prioritatea principală în această perioadă este corectarea deficitului bugetar, iar dialogul cu partidele politice se va axa exclusiv pe identificarea soluțiilor în acest sens.
Elaborarea unui plan concret de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice este esențială și nu mai poate fi amânată.
Toate informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la structura viitorului Guvern sau la posibile nominalizări pentru funcțiile de ministru sunt, în acest moment, simple speculații”, a scris acesta pe Facebook.
Nicușor Dan asigură că nu va majora TVA
În altă ordine de idei, marți, în cadrul unei intervenții la ProTV, Nicușor Dan a afirmat că nu plănuiește să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA), precizând că fondurile pentru pensii și salarii sunt asigurate și nu au fost niciodată puse sub semnul întrebării.
El a prezentat o analiză detaliată a situației bugetare și a anunțat că, miercuri seară, va discuta cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a găsi soluții viabile care să permită reducerea deficitului bugetar fără a afecta cota TVA sau alte impozite.
Președintele ales și-a exprimat dorința de a atinge un echilibru care să asigure stabilitate financiară și predictibilitate pe piață, atât pentru investitori, cât și pentru sistemul bancar.
”Azi am discutat vreo patru ore în detaliu bugetul naţional consolidat, structura deficitului. Mâine seară mă voi întâlni cu nişte reprezentanţe ai mediului de afaceri şi ulterior o să avem o discuţie ca să vedem cum facem cu deficitul. Aş vrea să avem o discuţie în paralel cu discuţia pentru formarea noului guvern, pe bugetul României pe jumătatea de 2025 care a rămas şi 2026.
Sunt oameni care lucrează în sistemul bancar, sunt oameni care lucrează în sistemul privat, cei mai buni dintre ei, în opinia mea, ne vom întâlni mâine seară şi după aceea aceşti oameni şi cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor să găsim o direcţie care să nu mărească taxele şi să dea şi predictibilitate pentru şi pentru piaţa financiară şi pentru investitorii”, a spus acesta.
Pe lângă consultările cu mediul de afaceri, Nicușor Dan a subliniat că intenționează să sincronizeze aceste discuții cu procesul de formare a noului guvern, având în vedere prioritățile bugetare stabilite pentru a doua jumătate a anului 2025 și pentru întreg anul 2026.
În legătură cu îngrijorările privind eventuale întârzieri sau probleme la plata pensiilor și salariilor, el a oferit garanții ferme că acestea nu vor apărea.
El a afirmat că susține menținerea cotei TVA și crede că se pot reduce anumite cheltuieli. A sugerat să aștepte câteva zile pentru a aduna opinii din întreaga societate, considerând normal ca președintele să medieze un dialog care să includă și mediul privat, care contribuie la buget, pentru a găsi împreună soluții.
”Menţin! Eu cred că putem să tăiem nişte cheltuieli, asta este credinţa mea în momentul ăsta. Haideţi să mai aşteptăm câteva zile să vedem opiniile din toată societatea că cred că asta e normal. Preşedintele să medieze un dialog în societate, inclusiv cu cei care aduc banii la buget în mediul privat şi să vedem cum scoatem”, a subliniat el.