Ce măsuri ar trebui luate de noul Guvern, potrivit lui Adrian Câciu

Adrian Câciu a transmis că, dincolo de negocierile pentru formarea unui nou Guvern, este necesară luarea în considerare a unor măsuri esențiale, care vor fundamenta orice formulă politico-executivă pe termen scurt și mediu.

„1. Transmiterea către CE a unui document programatic de natură să recalibreze Planul Fiscal Structural al României și intrarea acestuia pe noua cale de ajustare dată de situatia la zi a indicatorilor macroeconomici”, a scris el pe Facebook.

Deputatul PSD a afirmat că planul fiscal actual este depășit, întrucât a fost construit pe un deficit estimat de 7,9% pentru 2024, în timp ce datele recente indică un deficit de 9,3%. El a mai spus că prognozele economice pentru 2025-2026 s-au înrăutățit, ceea ce face puțin probabilă menținerea traiectoriei inițiale de ajustare.

În acest context, Câciu a subliniat că noul președinte și viitorul Guvern vor trebui să ceară Comisiei Europene revizuirea Planului Fiscal Structural și a traiectoriei de reducere a deficitului și datoriei publice, subliniind că regulamentul european permite această ajustare.

Autoritățile vor trebui să prezinte și o nouă strategie fiscal-bugetară

Social-democratul a mai precizat că, împreună cu solicitarea de revizuire a Planului Fiscal, autoritățile vor trebui să prezinte și o nouă strategie fiscal-bugetară. Aceasta ar trebui să evidențieze măsuri concrete de consolidare fiscală, atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli.

În ceea ce privește cheltuielile, a spus că trebuie, pe lângă eliminarea risipei, să se acorde prioritate investițiilor finanțate din fonduri europene, mai ales acolo unde acestea implică costuri de cofinanțare sau împrumuturi (precum cele prin PNRR, BEI sau BM). Potrivit lui, există un spațiu de ajustare echivalent cu 1 punct procentual din PIB în urma acestei prioritizări.

„2. La pachet cu acest document, va trebui să prezinte o nouă strategie fiscal-bugetară care să demonstreze elementele de consolidare fiscală, atât pe venituri cât și pe cheltuieli(la cheltuieli, dincolo de eliminarea risipei, trebuie prioritizate investițiile care sunt finanțate din fonduri europene și pun presiune pe deficit prin intermediul costurilor de cofinanțare sau a împrumurilor(PNRR, BEI, BM).

Există spatiu de 1 pp din PIB în această prioritizare”, a mai scris acesta.

Trebuie luată în considerare posibilitatea unei rectificări bugetare

Adrian Câciu a mai scris că, în contextul noii prognoze de creștere economică și al evoluției contului curent și a investițiilor străine din primul trimestru, ar trebui analizată posibilitatea unei rectificări bugetare. A mai spus că este necesară stimularea consumului intern, întrucât stagnarea din primul trimestru indică o scădere a cererii agregate. Potrivit lui, legea permite această intervenție.

„3. Trebuie luată în calcul posibilitatea unei rectificări bugetare avand în vedere noua prognoză de crestere economică dar și indicatorii contului curent și a investițiilor straine pe primul trimestru. În context, trebuie stimulat consumul intern deoarece, stagnarea economică din primul trimestru ne arată o încetinire a cererii agregate. Legea 69/2010 permite acest lucru”, a explicat el.

Rezultate foarte slabe privind fondurile europene

Deputatul PSD a semnalat că rezultatele privind fondurile europene din primul trimestru sunt foarte slabe, posibil cele mai slabe din ultimii cinci ani. A subliniat că, deși bugetul prevede o absorbție de aproximativ 80 de miliarde lei în 2025, în primele patru luni s-au absorbit doar 14 miliarde lei.

„4. Am vazut rezultatele pe fonduri europene din primul trimestru.

Sunt foarte slabe, poate cele mai slabe din ultimii 5 ani.

În contextul în care, prin legea bugetului, s-a asumat o absorbtie de cca 80 de miliarde lei în acest an. La 4 luni, executia ne arata o absorbtie de doar 14 miliarde lei”, a precizat acesta.

România trebuie să își asume pachetul de reforme și să deblocheze PNRR

Adrian Câciu a transmis că România trebuie să își asume pachetul de reforme și să deblocheze PNRR. A subliniat că în luna iunie trebuie depusă cererea de revizuire a planului, conform cerințelor Comisiei Europene, iar în august, cel târziu, trebuie transmisă cererea de plată numărul 4, într-o formă agreată cu Bruxelles-ul.

Social-democratul a mai adăugat că până în august trebuie încasați toți banii din cererea de plată 3, inclusiv cei blocați din cauza jaloanelor.

A precizat că, dacă va fi nevoie, Parlamentul va sprijini Guvernul pentru a adopta legislația necesară.

„5. Trebuie asumat pachetul de reforme și deblocat PNRR.

În iunie depusă cererea de revizuire a PNRR asa cum a cerut Comisia inca din noiembrie si cum era agreat cu aceasta. Nu ne permitem să avem filozofi care se duc la Bruxelles si se intorc asa cum au plecat, iar Romania sa piarda timp si bani.

În august, cel târziu, depusă cererea de plata 4, în forma revizuită si agreată cu COM.

Până în august încasati toti banii din Cererea de Plata 3. Nu numai cei 1,3 miliarde euro care intra in iunie ci si ceilalti, cei de pe jaloanele blocate.

Daca e cazul, Parlamentul va sprijini Guvernul pentru a legifera, unde este cazul. Dar…

Dar…terminati cu ipocrizia unor ministri care au doar vrăjeala și ne plimbă de un an!

Doua jaloane sunt executive: AMEPIP si conducerile de la companiile din energie.

Până în august, trebuie rezolvate”, a scris el.

Adrian Câciu a subliniat că, pe plan politic, vom avea stabilitate.

„6. Pe plan politic, vom avea stabilitate.

Dar stabilitatea se construiește pe respect! Încetați cu greaua mostenire!

Situatia este cum este! Un bărbat de stat, un om de stat, nu se plange, el face și îsi asuma!

Ca să înteleagă și trompetele de serviciu:
un medic nu judecă trecutul, el vindeca prezentul. Un pompier nu ancheteaza cauzele focului, el stinge focul si salveaza viata oamenilor.

De arătat cu degetul e simplu!

De facut, nu e pentru oricine!

Spor!”, a conchis deputatul PSD.