În contextul unor dezbateri tot mai intense privind posibilele măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului, preşedintele Nicuşor Dan a oferit vineri lămuriri legate de politica TVA. În faţa speculaţiilor privind majorarea taxei pe valoarea adăugată sau eliminarea cotelor reduse, şeful statului a transmis un mesaj de liniştire.
El a afirmat că nu susţine o eventuală creştere a cotei standard de la 19% la 21% şi respinge categoric ideea eliminării cotei reduse de 9% aplicate alimentelor de bază. Declaraţiile au venit în paralel cu discuţiile privind formarea noului Guvern şi identificarea unor soluţii bugetare sustenabile.
Discuţii despre TVA în contextul fiscal actual
Într-un moment în care presiunea pe bugetul de stat este tot mai mare, Nicuşor Dan a declarat că nu se ia în calcul eliminarea cotei de TVA de 9% aplicate alimentelor de bază.
Oficialul a adăugat că încearcă să nu fie avansată nici măcar ipoteza unei creşteri de la 19% la 21% a cotei generale. Această poziţie a fost exprimată în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri.
El a răspuns astfel întrebărilor legate de eventuale modificări ale politicii fiscale, în special în privinţa taxei pe valoarea adăugată.

Nicuşor Dan a insistat că modificările privind TVA-ul nu sunt luate în calcul, cel puţin în această etapă. El a explicat că actualele cote reduse — 5% pentru energie, 9% pentru alimentele de bază şi alte categorii — nu sunt vizate de creşteri.
„Da, cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. Adică să creşti cotele… Noi avem 5% pentru energie şi încă nişte lucruri, avem 9% pentru alimentele de bază şi încă nişte categorii şi 19% taxa generală. Nu se pune problema să creşti de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%, asta e clar”, a afirmat preşedintele.
Calcule teoretice, dar cu implicaţii practice importante
Întrebat dacă au fost realizate simulări privind impactul unei eventuale creşteri de TVA asupra veniturilor bugetare, Nicuşor Dan a confirmat că aceste calcule există.
Totuşi, a precizat că rezultatele sunt pur teoretice şi nu reflectă cu exactitate consecinţele reale. Potrivit acestuia, orice majorare a TVA poate genera o creştere a evaziunii fiscale, dar şi o scădere a consumului intern.
Nicuşor Dan a adăugat că face eforturi pentru ca nici varianta unei majorări a TVA de la 19% la 21% să nu fie luată în discuţie.
„Deci niciodată nu sunt nişte calcule absolute. Eu încerc ca acest lucru să nu fie luat în calcul”, a explicat el.
Preşedintele a menţionat că astfel de măsuri trebuie analizate cu prudenţă, întrucât pot afecta direct comportamentul economic al populaţiei. El a mai arătat că se caută soluţii alternative pentru echilibrarea bugetului fără a apela la majorări de taxe de consum.
Negocieri în desfăşurare pentru noul Executiv
În paralel cu discuţiile despre TVA, Nicuşor Dan a vorbit şi despre consultările politice pentru formarea noului Guvern. Acestea au început luni după-amiază şi, potrivit preşedintelui, vor continua în perioada următoare.
În ceea ce priveşte dialogul cu ministrul Finanţelor pe tema deficitului bugetar, Dan a precizat că progresează în identificarea cheltuielilor ce ar putea fi reduse.
„Progresăm pe lucrurile care pot să fie tăiate din cheltuieli, dar încă mai avem de lucru”, a declarat liderul de la Palatul Cotroceni.
Investiţiile publice, punct de discuţie cu partidele
În legătură cu solicitările PSD privind continuarea investiţiilor publice, Nicuşor Dan a menţionat că acestea sunt dorite de toţi actorii politici.
Cu toate acestea, preşedintele a punctat că trebuie evaluat ritmul acestor investiţii şi nivelul dobânzilor pe care statul trebuie să le plătească.
„Toate condiţiile sunt puse pentru a se negocia asupra lor. De exemplu, condiţia cu investiţiile, desigur că toată lumea îşi doreşte investiţii, însă depinde de ritmul acestora, dacă statul îşi permite un ritm de investiţii pe nişte dobândi foarte mari. În principiu, da”, a afirmat el.